Periimplantitiste periimplanter oluk sıvısında biyokimyasal mediatör seviyeleri ve klinik parametreler ile ilişkileri
Correlation of biochemical mediators in periimplant crevicular fluid and clinical parameters in periimplantitis
  1. Tez No: 568641
  2. Yazar: OZAN BURAK İSKEFLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ERHAN FIRATLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental İmplant, Periimplantitis, Periimplanter Oluk Sıvısı, Sitokin, Biyokimyasal Mediatör, Dental Implant, Periimplantitis, Periimplant Crevicular Fluid, Cytokine, Biochemical Mediator
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Dental implant uygulamaları diş hekimliğinde gün geçtikçe daha yaygın olarak yapılmaya başlanmıştır. Uygulama sayılarının artmasıyla beraber artmış implant çevresi hastalıkları da görülmektedir. Bu nedenle implant çevresi hastalıkların tanısında kullanılabilecek hızlı ve kesin sonuç veren yardımcı tanı yöntemleri önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı periimplantitiste ve sağlıklı periimplanter durumdaki klinik ve biyokimyasal ölçümlerin birbirleriyle olan korelasyonlarını ortaya koymaktır. Çalışmaya 40 sağlıklı 40 periimplantitis olmak üzere toplam 80 implant dahil edildi. Demografik verilerin kaydedilmesiyle beraber plak indeksi, sondalamada kanama indeksi, yapışık dişeti miktarı, sondalanabilir cep derinliği miktarı ve püy varlığı verileri ölçüldü. Hem sağlıklı grupta hem periimplantitis grubunda PİOS'ta ELISA yöntemiyle biyokimyasal analizler yapıldı. Bu analizlerde IL-1β, IL-12, IL-17, IL-23, MCP-1, M-CSF, RANKL, OPG ve TRAF 6 düzeyleri saptandı. Periimplantitis grubunda sağlıklı gruba göre plak indeksi, sondalamada kanama, sondalanabilir cep derinliği miktarı anlamlı derecede yüksek olarak bulundu. Yapışık dişeti miktarı ise periimplantitis grubunda sağlıklı gruba göre anlamlı derecede düşük olarak bulundu. Sağlıklı grupta IL-23 seviyesinin; periimplantitis grubunda ise IL-17, M-CSF ve TRAF 6 seviyelerinin gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığı saptandı. Periimplanter hastalıkların teşhis, tedavi ve tedavi etkinliğinin değerlendirilmesinde PİOS analizi yardımcı yöntem olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Dental implant treatments becoming more popular in dentistry. We've seen increased number of applications together with periimplant diseases. In consequence, alternative diagnosis techniques, giving rapid and precise results become more of an issue. The aim of this study is to evaluate clinical and biochemical correlation between periimplantitis and periimplant health. 40 implants representing healthy periimplant tissues and 40 implants having periimplantitis, sum of 80 implants, included in our study. Demographic datas enrolled with plaque index, bleeding on probing, width of keratinized tissue, probing depth and presence of pus. Biochemical analysis have been performed in healthy and periimplantitis groups' periimplant crevicular fluids with ELISA. We have revealed periimplant crevicular fluid levels of IL-1β, IL-12, IL-17, IL-23, MCP-1, M-CSF, RANKL, OPG and TRAF 6 with this analysis. The mean clinical data, plaque index, bleeding on probing and probing depth were found significantly higher in periimplantitis group. Width of keratinized mucosa was found significantly lower in periimplantitis group. IL-23 levels in healthy group and IL-17, M-CSF and TRAF 6 levels in periimplantitis group were significantly higher. Analysis of periimplant crevicular fluid can be considered as a contributory method for diagnosis, treatment and evaluation of treatment outcomes in periimplant diseases.