İmplant çerçevesindeki farklı kemik defektlerinde fonksiyonel kuvvetlerin oluşturduğu stres dağılımının sonlu elemanlar stres analiz yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of stresses with finite element analysis method around different types of bone defects related to dental implants
- Tez No: 123722
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ELİF ÜNSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, dental implant, kemik defektleri, periimplantitis, stres analizi, Biomechanics, bone defects, dental implant, periimplantitis, stress analysis
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 996
Özet
SZ ÖZET İmplant Çevremdeki Farklı Kemik Defektlerinde Fonksiyonel Kuvvetlerin Oluşturduğu Stres Dağılımının Sonlu Elemanlar Stres Analiz Yöntemi İle Değerlendirilmesi Bu çalışmada implantı destekleyen kemikte farklı defektler meydana geldiğinde vertikal kuvvetlerin kemik dokuda oluşturacağı stresler incelenmiştir. İnceleme için bilgisayar destekli dizayn ve sonlu eleman modelleme yöntemlerinden yararlanılmıştır. Mandibuler premolar bölgeye yerleştirilen 4,1x10 mm ITI implant modellenmiş ^ve analize tabi tutulmuştur. Modelleme ve analizler Dual Pentium UT 1 GHz bilgisayar ortamında COSMOS/M, Version 2,5 computer software ve Pro/Engineer 2000i kullanılarak gerçekleştirilmiştir. implantı destekleyen kemikte farklı lokalizasyon ve derinlikte kayıpların gösterildiği 10 adet model oluşturulmuştur. İmplantı destekleyen porselen kronun sentrik noktalarına 300 N vertikal kuvvet uygulanmıştır. Kortikal kemik, trabeküler kemik ve implantta oluşan stresler von Mises kriterlerine uygun olarak hesaplanmış ve renkli gösterimlerle belirtilmiştir. Çalışmanın sonuçlan farklı kemik defeMerinin stres miktar ve dağılımını önemli ölçüde etklideğini, kortikal kemikte trabeküler kemiğe oranla daha yüksek stresler oluştuğunu, en yüksek streslerin kortikal kemiğin marjinal bölgesinde oluştuğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
«3 SUMMARY Evaluation of Stresses with Finite Element Analysis Method Around Different Types of Bone Defects Related to Dental implants In the present study, when different types of defects occur in the bone that supports the implant, the stress in the bone caused by vertical forces is evaluated. Computer aided design tecniques and finite element modelling method are used for evaluation. 4,1x10 mm ITI implant placed in the mandibular premolar area is simulated and analyzed. Simulation and analysis are performed by using COSMOS/M software and Pro/Engineer 2000/ in Dual Pentium III 1GHz computer. 10 models that is shown loses in different localization and depth in the bone which supports the implant are performed. 300 N vertical force are applied to the centric points of ceramic crown that supports implant. Stresses on cortical bone, trabecular bone and implant is calculated as per von Mises criteria and stated with coloured demonstration. The results of the study have shown that different types of bone defects play an important role in the amount and distribution of the stress, higher stresses are seen in cortical bone rather than trabecular bone, highest stresses occurs in the marginal area of cortical bone.