Kemik defektlerinde ABM/P-15 ile lokal alendronatın kombine kullanımının histopatolojik olarak incelenmesi
Histopathological assessment of local application of alendronate combined with ABM/P-15 in bony defects
  1. Tez No: 192134
  2. Yazar: CEREN ALİKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alendronat, ABM/P-15, siklooksijenaz-2, Alendronate, ABM/P-15, cyclooxygenase-2
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETPeriodontitis ve periimplantitis sonucu diş ve dental implantların etrafındakikemik dokusunda yıkım olmakta ve bu yıkım ile doğru orantılı olarak diş veya dentalimplantlarda kayıplar söz konusu olmaktadır. Klasik tedavilerle hastalığın ilerlemesinidurdurmak söz konusu olsa da kayıp dokuların yeniden kazandırılması için rejeneratiftedaviler uygulanmaktadır. Rejeneratif tedavilerde rutin olarak kullanılan kemikgreftleri ile başarılı sonuçlar elde edilse de etkilerini artırmak amaçlı kombinetedavilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada kemik greftinin başarısını artırmakamaçlı lokal olarak bifosfonat grubu ilaçlardan biri olan alendronat sodyumkullanılmıştır. Bifosfonatlar kemik metabolizmasını etkileyerek kemik yıkımınıönlemekte ve birçok hastalığın tedavisinde sistemik olarak kullanılmaktadır. Buçalışma, alendronat sodyumun, lokal olarak greftle beraber kullanımının kemikoluşumuna ve inflamasyona olan etkisinin incelenmesi için planlamıştır. Bu amaçla30 adet ratta, 3 mm çaplı deneysel kemik defektleri oluşturulmuş ve sağmandibuladaki defekt bölgesine alendronat emdirilmiş ABM/P-15 kemik grefti, solmandibuladaki defekt bölgesine ise sadece salinle nemlendirilmiş ABM/P-15 kemikgrefti yerleştirilmiştir. Ratlar, işlemden sonraki 2., 4. ve 6. haftalarda sakrifiyeedilmiştir. Örneklerden elde edilen kesitler, hematoksilen ve eozin ile boyanarakiltihabi hücre infiltrasyonu, osteoklast ve osteoblast yoğunluğu açısındandeğerlendirilmiştir. Ayrıca immunohistokimyasal çalışma ile iltihabi hücreler,osteoblastlar ve epitel hücreleri cox-2 boyanması açısından incelenmiştir.Sonuçlarda, kemik grefti ile beraber lokal uygulanan alendronat sodyumun osteoklastsayısını artırdığı, osteoblast sayısını azalttığı ve cox-2 ekspresyonunu baskıladığıgözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAs a result of periodontitis and periimplantitis, destruction occurs in the bone tissuearound dental implants and this destruction causes loss of teeth or dental implants.Although it is possible to stop the disease in traditional treatments, regenerativetreatments are applied to gain the lost tissues back. Successful results are obtainedwith usual bone grafts, still, combined treatments are necessary to increase theeffects of the treatment. In this study, alendronate sodium, one of the medicines ofthe bisphosphonate group, is used locally to increase the success of the bone grafts.Bisphosphonates prevent destruction of bones by affecting the bone metabolism andare used in the treatment of a number of diseases systematically. This study aims toinvestigate the effects of local use of alendronate sodium together with grafts, onbone formation and inflammation. With this purpose, experimental bone defects of30 mm diameter are formed in 30 rats. ABM/P- 15 bone grafts saturated withalondronate are placed in the defective region in the right mandibula, and ABM/P- 15bone grafts damped with only saline are placed in the left mandibula. The rats aresacrificed in the 2nd, 4th and 6th weeks. The sections obtained from the samplesare dyed with hematoxilene and eosine, and evaluated for inflammatory cellinfiltration, and osteoclast and osteoblast density. In addition, with animmunohistochemical research, inflammatory cells, osteoblasts and epithelial cellsare studied by cox-2 dying. The results obtained indicated that the local application ofalendronate sodium along with bone grafts increased the number of osteoclasts,decreased the number of osteoblasts and supressed cox-2 expressions.