Ergen işitme engelli öğrencilerin motor beceri düzeyleri ile beden eğitimi dersine yatkınlık düzeyleri arasındaki ilişkisi
The relationship between motors of motor skills and level of investigation in physical education
- Tez No: 568680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KAYIHAN ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İşitme engelli, ergen, psikomotor, beden eğitimi, spor, Deaf, Adolescent, Psychomotor, Physical Education, Sport Page: 79
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
AKSARAY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ERGEN İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN MOTOR BECERİ DÜZEYLERİ İLE BEDEN EĞİTİMİ DERSİNE YATKINLIK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİSİ Yüksek Lisans Tezi Gülnur Ülker, Aksaray 2019 ÖZET Bu araştırmada; Ergen işitme engelli öğrencilerin motor beceri düzeyleri ile beden eğitimi dersine yatkınlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya; 32 kız ve 42 erkek olmak üzere toplam 74 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Öğrencilerin psikomotor beceri düzeylerini belirlemek amacıyla; esneklik testi, dikey sıçrama testi, durarak uzun atlama testi, sağlık topu fırlatma, çeviklik (Z) testi, 20 m hız testi ve reaksiyon (görsel ve işitsel) testi uygulanmıştır. Beden Eğitimi Dersine Yatkınlık düzeyini ölçmek için ise Erbaş ve arkadaşlarının (2015) geliştirmiş olduğu ''Beden Eğitimi Dersi Yatkınlık Ölçeği'' kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizlerinin elde edilmesinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılıkların tespitinde bağımsız gruplar için Independent Samples“t”testi, daha fazla gruplar için Tek Yönlü Var-yans Analizi (ANOVA) tekniğinden yararlanılmıştır. Bağımlı bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi saptamak için Pearson Korelasyon testi ve farklı değişkenlerin değerlerinin Yordanmasına yönelik regresyon analizi yapılmıştır. Bu analizler sonucunda; İşitme engelli bireylerin, beden eğitimi dersine ilgi ve yatkınlıklarının üst düzeyde olduğu, cinsiyetler arasında ise kadınların erkeklerden daha duyarlı olduğu, cinsiyetler arasındaki motor becerilerine bakıldığında erkeklerin kadınlara oranla daha iyi oldukları, Spor yapan ve yapmayan guruplara bakıldığında; aralarında anlamlı farklılıklara ve işitme engelli bireylerin ekonomik yapısının da sportif etkinliklerde önemli rol oynadığı görülmüştür. Sonuç olarak; Ergen işitme engelli öğrencilerin beden eğitimi dersine yatkınlıkları ve motor beceri düzeyleri arasındaki ilişki incelendiğinde değişkenlerin ergen işitme engelli öğrencilerin gelişimine birçok etki ettiği içinde bulundukları şartlar iyileştirildikçe performanslarının arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
AKSARAY UNIVERSITY THE RELATIONSHIP BETWEEN MOTORS OF MOTOR SKILLS AND LEVEL OF INVESTIGATION IN PHYSICAL EDUCATION Master Thesis Gülnur Ülker, Aksaray, 2017 ABSTRACT In this research, the motor skill levels relation of the adolescent hearing impaired students and the relation of their level of predisposition to phyisical education was intended to be examined. Concerning obtained data during observation ,the motor skill level relation of adolescent impaired individuls and the relation of their predisposition for physical education has been investigated. To this research,in Kayseri provence, A total of 74 students (32 female and 42 male) from Kocasinan Special Education high school dependant on the Ministry of National Education, voluntarily joined. In order to determine the students' psychomotor skill levels; flexibility test, vertical splash test,stop long jump test, medicine ball throwing, quickness (Z) test, 20m speed test and reaction test (visual and auditory) were applied. In order to measure the level of predisposition for the Physical Education Course, Physical Education Course predisposition scale which was developed(2015) by Erbaş and his friends, was used.To obtain statistical analysis of the data ,SPSS 22.0 soft ware was, used for. To detect the differences between groups; for independent groups ,''İndependent Samples'' ''t'' test ,for more groups The One-Way analysis of variance (ANOVA) technique was applied .To specify the relation between dependent and independant variables ,Pearson Correlation test and topridict the value of different variables Regression analysis was applied. As a result ; When examined the relation between the adolescent hearing impaired students predisposition for physical education and their motor skıll level ,it is concluded that the variablesmade a lot of effect for development of the adolescent hearing impaired students .Their performance was increases as long as their condition improved. Science Code: