Konuşmaya eşlik eden el ve ayak hareketlerinin motor hazırlık potansiyeline etkileri
The effects of upper and lower limb movements accompanying the speech on motor readiness potential
  1. Tez No: 568718
  2. Yazar: ÖZLEM ÖGE DAŞDÖĞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAŞMET AYHAN HANAĞASI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Nöroloji, Physiology, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Eş zamanlı Motor Hareket, Olaya İlişkin Beyin Potansiyelleri, Negatif Bağıl Değişken, Konuşma, El ve ayak hareketleri, Accompanying motor movements, Event-related Potentials, Contingent Negative Variation, Speech, Upper and Lower Limb Movement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Negatif Bağıl Değişken (NBD) olaya ilişkin potansiyellerin bir türü olan yavaş negatif potansiyellerden olup istemli motor bir hareket ortaya çıkmadan önce görülen bir motor kortikal hazırlık potansiyelidir. Ayak ve el hareketleri öncesinde ortaya çıkan NBD' lerin farklı topografik dağılımları olduğu bilinmektedir. Hareketlerin eş zamanlı olarak yapılması sırasında harekete hazırlık ve hareketin yapılması aşamalarında, el ve ayak hareket sistemleri arasında farklılık olmasına rağmen nöral etkileşimin arttığı saptanmıştır. Alt ve üst ekstremiteler arasındaki etkileşimin yanı sıra konuşmayla ilişkili motor bileşenlerin de distal ekstremitelerle etkileşimi olduğu bilinmektedir. Ağız bölgesindeki kasların kasılmasının, ekstremitelerde fasilitatör bir etkiye yol açtığı saptanmıştır. Negatif Bağıl Değişken (NBD) deney paradigmasına uygun olarak yapılan bu çalışmada, konuşmaya eşlik eden ekstremite hareketleri öncesinde frontal ve santral alanda ortaya çıkan en büyük NBD eğim ve zaman değerleri, koşul, kanal ve koşul*kanal faktörleri açısından sıralı varyans analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya 24 katılımcı dahil edilmiştir. 19 kanaldan beyin elektriksel aktivitesi kaydedilerek yapılan istatistiksel analizlerde, farklı koşullar için frontal ve santral eğim değerlerinde anlamlı fark bulunmuştur. Ayak ve el koşulları ile el ve konuşma koşulları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Her bir koşul için en büyük NBD eğim değerleri ile bunun görüldüğü zaman dilimi arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla yapılan istatistiksel analizde, ikisi arasındaki bağımlılık anlamlı bulunmuştur. Bu çalışmayla, eş zamanlı hareketlerin konuşmanın motor hazırlık aşamasına nasıl bir etkide bulunduğu belirlenmiş olup konuşma rehabilitasyonuna ilişkin çalışmalara farklı bir katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Contingent Negative Variation (CNV), a slow negative cortical potential as one of the types of event-related potentials is a motor cortical preparation occuring during the cortical motor preparation before the voluntary motor movement. It has been known that the CNVs occuring before upper and lower limb movements have different topographic distributions. In spite of the fact that, there is a cerebral distance between the upper and lower movement systems, it was confirmed that there was an increase in neural interaction during the preparation and movement stages of simultaneous movement. In addition to the interaction between the upper and lower extremities, speech-related motor components are also in interaction with distal extremities. It was found that contraction of the oral muscles causes a facilitatory effect on the extremities. This study was conducted in accordance with the experimental paradigm of CNV, and the largest slope and related time windows values in frontal and central areas before extremities movements accompanying speech were analyzed by repeated measures analysis of variance in terms of the factors of condition, channel and condition * channel. We have collected 19-channel electroencephalography from 24 healthy subjects in this study. The statistical analysis of frontal and central slope values showed a significant difference in different conditions. The conditions between foot-hand and hand-speech show statistically significant differences. The dependency of the largest slope for each condition and related time windows were found statistically significant. This study determined how the simultaneous movements affect the motor preparation stage of the speech and it may provide a unique contribution to the studies related to speech rehabilitation.