İmplante edilebilir elektronik kardiyak cihazı olup pil cebi enfeksiyonu bulunan hastalarda lead endokarditini değerlendirmede transözefageal ekokardiyografi ve pozitron emisyon tomografisi'nin karşılaştırılması
Comparison of Transosephageal Echocardiography and Positron Emission Tomography Lead Endocarditis in Patients with İmplantable ElectronicCardiac Device And Battery Pocket Enfection
- Tez No: 568717
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Lead endokarditi, İmplante edilebilir elektronik kardiyak cihaz, Transözafageal ekokardiyografi, Pozitron emisyon tomografisi, Lead endocarditis, Implantable electronic cardiac devices, Transosephageal echocardiography, Positron emission tomography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
İmplante Edilebilir Elektronik Kardiyak Cihazı Olup Pil Cebi Enfeksiyonu Bulunan Hastalarda Lead Endokarditini Değerlendirmede Transözefageal Ekokardiyografi ve Pozitron Emisyon Tomografisi'nin Karşılaştırılması Giriş: İmplante edilebilir elektronik kardiyak cihazı olan hastalarda lead endokarditinin tanısının konulmasında çoğu zaman modifiye Duke kriterleri ve TOE yetersiz kalmaktadır. 18-FDG PET/BT lead endokarditinin belirlenmesinde umut verici bir yöntem olarak görülmektedir. Çalışmamızda 18-FDG PET/BT ve TOE'nin lead endokarditini belirlemedeki tanısal performanslarını karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2014 ile Aralık 2018 tarihleri arasında hastanemize başvuran ve pil cebi enfeksiyonu tanısı ile yatarak tedavi edilmiş olan 40 hastanın kayıtları değerlendirildi. 18F-FDG PET / BT sonuçları, TEE verileri, hastalara uygulanan tedavi yöntemleri ve hastaların takipte klinik durumları arşiv kayıtları taranarak kaydedildi. Hastaların hepsinin TEE ve 18 FDG-PET/BT raporları mevcut idi. TEE ve 18 FDG PET/BT sonuçlarına göre hastalar“LE var”ve“LE yok”olarak sınıflandırıldı. En az 3 aylık takip sonrasında hastaların lead, doku ve kan kültürleri, antibiyotik tedavisi sonrası klinik yanıtları, modifiye DUKE kriterleri kullanılarak kesin tanıları tekrar gözden geçirildi. Kesin tanı ile 18FDG-PET/BT ve TEE sonuçlarına göre sınıflandırılan gruplar karşılaştırıldı ve lead endokarditini belirlemede TEE ve 18 FDG-PET/BT'nin tanısal performansı karşılaştırıldı. Bulgular: 18-FDG PET/BT 12 hastada (%30) tutulum izlenmedi. Geriye kalan hastaların %25 'inde sadece pil cebinde tutulum izlenirken 2 hastada sistemik tutulum izlendi. TOE işlemi ile lead endokarditi ön tanısı konulan 23 hastanın 14'ünde gerçekten lead endokarditi tanısı olduğu takiplerde görüldü. PET/BT ile lead endokarditi düşülen 18 hastanın 17'sinde kesin lead endokarditi tanısı konuldu (p=0,125). Negatif PET / BT taraması olan 22 hastadan 6'sı hatalı negatifti ve kesin IE tanısı aldı. PET/BT 'nin sensivitesi %73,9 iken spesifitesinin %94,1 olduğu görüldü. Sonuç: İmplante edilebilir elektronik kardiyak cihazı olup lead endokarditinden şüphenilen hastalarda doğru tanının konulmasında 18-FDG PET/BT, transözefageal ekokardiyografi'den üstündür.
Özet (Çeviri)
Comparison of Transosephageal Echocardiography and Positron Emission Tomography Lead Endocarditis in Patients with İmplantable Electronic Cardiac Device And Battery Pocket Enfection Introduction: Modified Duke criteria and Transosephageal Echocardiography (TEE) are often insufficient to diagnose lead endocarditis in patients with implantable electronic cardiac devices. 18-FDG PET / CT seems to be a encouraging method for the detection of lead endocarditis. We aimed to compare the diagnostic performance of 18-FDG PET / CT and TEE in detecting lead endocarditis. Material and Method: The dermographic and characteristic features of 40 patients admitted to our hospital between January 2014 and December 2018 who were hospitalized with the diagnosis of battery pocket infection were evaluated. 18F- FDG PET / CT results, TEE records, treatment methods applied to patients and clinical status of the patients at follow-up were recorded from the database of hospital. All patients had TEE and 18 FDG-PET / CT reports. According to TEE and 18 FDG PET / CT results, patients were classified as 'Lead endocardititis (LE) positive' and 'LE negative'. After at least 3 months of follow-up, the patient's lead cultures, tissue and blood cultures, clinical responses after antibiotic treatment were reviewed by using the modified DUKE criteria. The exact diagnosis was compared with 18FDG-PET / CT and TEE results. Results: No involvement was observed on 18-FDG PET / CT in 12 patients (30%). While in the remaining 25%of the patients had involvement in the battery pocket, only 2 patients had systemic involvement. In the follow-up of 23 patients diagnosed with lead endocarditis by TOE procedure, 14 were found to be compatible with lead endocarditis. Seventeen of 18 patients who had suspicion of lead endocarditis were diagnosed with definite lead endocarditis by PET / CT (p=0,125). Six of the 22 patients with negative PET / CT scans were false negative and diagnosed as definite IE. PET / CT had a sensitivity of 73.9%and a specificity of 94.1%. Conclusion: 18-FDG PET / CT is superior to transesophageal echocardiography in diagnosing of IE in suspected patients with implantable electronic cardiac devices.