Gelibolulu Sun'î Divanındaki gazellerin tematik tahlili
The thematic analysis of ghazals in Diwan of Sun'î from Gelibolu
- Tez No: 568729
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL ÇÖM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gelibolulu Sun'î, gazel, tematik tahlil, Klasik Türk şiiri, aşk, Gelibolulu Sun'î, ghazal, thematic analysis, Classical Turkisch poetry, love
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Klasik Türk şiirinde estetik kaygı şairlerin bir nakkaş dikkatiyle ve titizliğiyle eserlerini oluşturmalarını sağlar. Fakat bu estetik şiir kaygısı anlamın geri plana atılmasına sebep olmaz. Kendi başına olgun bir birikim olan bu şiir ortamında yer alarak şairliğini ve diğer şairlerden üstünlüğünü kanıtlama düşüncesi, estetik kaygıyla birlikte anlamda orijinalliği yakalama hassasiyetini getirir. Aynı konular işlense bile şairler, farklı hayal oyunları kurarak şiirlerinde orijinalliği yakalamaya çalışırlar. Çalışmamıza konu olan Gelibolulu Sun'î, 16.yüzyıl şairlerimizdendir. Kaynaklar şiirlerinin orijinalliğinden, taklit olmadığından bahseder. Sun'î, her dîvân şairimiz gibi gazellerini esas konu olan aşk duygusu ekseninde biçimlendirmiştir. Yapmış olduğumuz bu çalışma onun gazellerindeki konuların hangi temalar etrafında şekillendiğini ve bu temaların hangi oranlarda şiirlerine yansıdığını göstermek üzere hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aesthetic concern in classical Turkish poetry enables poets to create their works with care and meticulously. However, this concern for aesthetic poetry does not cause meaning to be thrown into the background. The idea of proving its poetry and its superiority to other poets by taking part in this poetry environment which is a mature accumulation on its own brings the sensitivity of capturing originality with aesthetic anxiety. Even if the same issues are discussed, poets try to gain originality in their poems by establishing different imagination games. Gelibolulu Sun'î 16. which is the subject of our study, is one of our 16th century poets. The sources refer to the authenticity of his poems, and not to imitate them. Like every other goddess, Sun'î shaped his ghazals on the axis of love, which is the main subject. This study is designed to show which themes the subjects of his ghazals are shaped around and to what extent these themes are reflected in his poems.