İlk dönem siyasi tartışmalarında Kur'an ayetlerinin kullanımı
Using verses from the Quran at the first period political arguments
  1. Tez No: 568730
  2. Yazar: İMRAN ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Hilafet, Siyaset, Dört Halife, Qur'an, Caliphate, Politics, Four Caliphs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Hz. Peygamber hayatta iken hem siyasi hem de dini lider olarak hem Kur'an'ı tebliğ ediyor hem de Kur'an'a göre sosyal ve siyasal yaşamın düzenlenmesine liderlik ediyordu. Hz. Peygamberin vefatı ile dini liderlik sona ermiş ancak idari ve siyasi liderlik onun vefatından itibaren sırası ile göreve gelen ilk dört halife döneminde devam etmiştir. Devletin başına geçen ilk dört halife döneminde siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanda meydana gelen gelişmeler ve değişimler beraberinde birçok problemi de getirmişti. Hilafet meselesi ile ortaya çıkan problemler Hz. Osman'ın öldürülmesi ile kanlı bir mücadeleye, Hz. Ali döneminde ise iç savaşlara ve siyasi bölünmeye dönüştü. Böylece meydana gelen siyasi olaylar zamanla siyasi tartışmalara dönüşünce, problemlerin muhatabı olan ilk dört halife ve diğer Müslümanlar problemlerin çözümü noktasında Kur'an'a müracaat ederek çözüm arayışına girmişlerdi. İlk dört halife döneminde Kur'an yalnızca problemlerin çözümünde değil aynı zamanda fetihlerin başarıya ulaşmasında muhalif grupların davalarında konumlarına meşruiyet kazandırmada ve İslam'ın tebliği gibi konularda ilk dört halife ve diğer Müslümanlar tarafından referans olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the Prophet was alive, he, as both a political and a religious leader, he was both serving Qur'an and leading the way for reorganizing of the social and political life. With his death, religious leadership came to an end. However, after his death, administrative and political leadership continued in the period of four caliphs taking office respectively. In the period of the first four caliphs, developments and changes in the political, social, economic and cultural areas, brought about many problems. Problems, emerging with the issue of caliphate turned into a bloody struggle with the murder of Hazrat Osman and the political division and the civil war in the period of Hazrat Ali. Thus, when political events turned into political debates over time, the first four caliphs and other Muslims who were the object of these problems, sought a solution by consulting to Qur'an. In the period of the first four caliphs, Qur'an was used as a reference not only for solution of problems but also for other subjects such as the succeeding of conquest, the legitimizing their positions in the opposition groups' cases and the declaration of Islam by the first four caliphs and other Muslims.