Medya ve yoksulluk: Göçmen yoksulların yazılı basında sunumu
Media and poverty: Presentation of the poor immigrant in the print media
  1. Tez No: 568739
  2. Yazar: GİZEM YILDIZ AKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmen, Medya, Yoksulluk, Immigrant, Media, Poverty
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yoksulluk, dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de güncelliğini yitirmeyen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekonomik, sosyal, siyasi temelli olarak birçok nedeni bulunan yoksulluk sorununun, neoliberal politikaların etkisiyle 1980'li yıllardan bu yana daha derin hissedildiği söylenmektedir. Yoksulluğun nedenleri arasında yer alan en önemli faktörlerden biri de göç olgusu olarak görülmektedir. Göç, tarihin tüm dönemlerinde karşılaşabileceğimiz bir olgudur. Aynı zamanda çeşitli neden ve sonuçları bulunmaktadır. Bu noktada yoksulluk ve göç kavramlarının doğrudan ilişkili oldukları görülmektedir. Zira yoksulluk, göçe neden olan bir olgu iken; göç de yoksulluğun başlıca sebeplerinden biri olarak belirtilmektedir. Diğer taraftan, göçün karmaşık ve çok boyutlu bir yapısı olması neticesinde ortaya çıkan göçmen, sığınmacı ve mülteci gibi kavramlar da literatürde yer almaktadır. Yoksulluk sorununun kitlelere aktarılması, tanıtılması ve bu sorunla mücadele için kamuoyu oluşturulması gibi durumlarda ise medya bir araç olarak devreye girmektedir. Bununla birlikte medyanın göçmen yoksullara karşı tutumu ve onları temsil biçimleri büyük önem arz etmektedir. Çünkü medya politik amaçları doğrultusunda hareket ederken, yayınladığı içeriklerin kitleler üzerinde etki yarattığı ifade edilmektedir. Bu doğrultuda, gazetelerde yoksulluğun nasıl sunulduğu ve göçmen yoksulların hangi şekillerde temsil edildiği analiz edilmiştir. Farklı politik görüşlere sahip olan gazetelerin seçilmesi ise sunum ve temsil bakımından farklılık olup olmadığını ortaya çıkarma amacından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Poverty, as in all parts of the world, is an issue that remains up to date. The issue has many reasons which trace from not only economic but social and political basis, and been felt deeply since the 1980s due to the unbearable influence of neoliberal policies. One of the most important factors among the causes of poverty is migration. Migration is a phenomenon that inevitably encountered in all periods of history. Besides, it begets various causes and consequences. The intersection of migration and poverity emanated because migration is caused by poverty, while poverty also is one of the major cause for migration. Concepts such as migrants, asylum seekers and refugees that emerge as a result of the complex and multidimensional structure of migration are included in the literature. In cases such as presenting the information, introduction and creation of public opinion to combat the problem, media take the front line. It's of a very crucial topic of interest for researchers to identify the portray of the poor, migrants in the media. Because, media being an influential communication tool, takes the lion share in shaping the public about such issues. In light of this, the research has analyzed different newspapers to get the portray of the migrant and the poor.