Development of a software for the design and simulation of hydraulic power systems
Hidrolik güç sistemlerinin tasarım ve benzetimi için bir yazılım geliştirilmesi
- Tez No: 119059
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİM ÜNLÜSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrolik güç sistemleri, benzetim, çizim, tasarım, Hydraulic Power, Simulation, Drafting, Design
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz. ¦ hidrolik guç sistemlerinin tasarım ve benzetimi için bir yazılım geliştirilmesi Arslan, Çağrı Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Aralık 2002, 129 sayfa Hidrolik güç devrelerinin çizimi ve andınım için, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünde geliştirilen DRAFTSIMA isimli yazılım; açık çevrim, açık-devre hidrolik güç sistemlerinin tasarım ve simulasyonlarında kullanılması amacıyla geliştirilmiştir. Önceki yazılıma temel olarak dört ana konuda eklemeler yapılmıştır. Yazılımın kullanıcı arayüzü, ekrançözünürlüğüne otomatik uyum, iki dilde kullanım, ileri ve geri fonksiyonları ve değişik grafik düzenlerinde kaydetme özellikleri ile geliştirilmiştir. Benzetimi yapılabilen hidrolik devre elemanlarının sayısı arttırılmıştır. Bu yeni elemanlara ilave olarak ilgili elemanları tanımlamak için girilebilen parametrelerin sayılan arttırılmıştır. Sistem hesaplamalarına; pompaların, hidrolik piston ve motorların verimlerinin, daha gerçekçi emniyet vana karakteristiklerinin ve hidrolik elemanlardaki basınç kayıplarının dahil edilerek hidrolik güç sistemlerinin tasarım ve benzetimi iyileştirilmiş ve geliştirilmiştir. Ayrıca hidrolik güç devrelerinin genel sistem verimlerinin hesaplamaları da yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A SOFTWARE FOR THE DESIGN AND SIMULATION OF HYDRAULIC POWER SYSTEMS Arslan, Çağrı M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy December 2002, 129 pages The hydraulic power circuit drafting and simulation software, DRAFTSIMA that was developed in Mechanical Engineering Department of Middle East Technical University, has been further developed in order to design and simulate open loop, open-circuit hydraulic power systems. The previous software has been improved on mainly four different sections. The current software is improved with the user interface, automatic adjustment to screen IIIresolution, unit conversion, usage with two languages, undo and redo functions and graphic saving to various formats. The number of hydraulic components that can be simulated is increased. In addition to these new elements the number of parameters that can be entered to describe the corresponding components is increased. The design and simulation of the hydraulic power circuits has been enhanced and improved by including the pressure losses of the components, more realistic relief valve characteristics, mechanical and volumetric efficiencies of the pumps, hydraulic pistons and motors in the calculations. The overall system efficiency calculations of the hydraulic power circuits can also be performed.