Gümrük vergilerinde kabahatler, yaptırımlar ve uyuşmazlıkların çözüm yolları
Misdemeanors, sanctions and disputes in customs duties
  1. Tez No: 568793
  2. Yazar: RAMAZAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT SÜLEYMAN ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Gümrük, Gümrük Vergileri, Gümrük Tarifesi, Gümrük İşlemleri, Kabahatler, Uyuşmazlıklar, İtiraz, Uzlaşma, Customs, Customs Duties, Customs Tariff, Customs Procedures, Misdemeanors, Disputes, Objection, Mediation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Gümrük idareleri, dış ticarete konu eşya üzerinden gümrük vergileri ve diğer mali yükleri alarak ülke ekonomisine mali katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda gümrük idareleri, devletin, vatandaşın, çevrenin ve canlıların güvenliğine ilişkin önlemlerin ve ticaret politikalarının da uygulayıcısıdır. Gümrük işlemleri, gümrük mevzuatı ve diğer ilgili mevzuat çerçevesinde yürütülmektedir. Mevzuatların yaptırıma bağladığı fiillerin ihlal edilmesi sonucunda kabahatler meydana gelmektedir. Kabahat içeren bu fiiller ise yetkili gümrük idareleri tarafından orantılı, caydırıcı ve ekonomik yaptırımlara tabi tutulmaktadır. Gümrük vergilerinde kabahatler, vergi kaybına neden olan ve usulsüzlük oluşturan kabahatler olmak üzere iki başlık altında toplanmış olup, çeşitli yaptırımlara tabi tutulmaktadır. Gümrük vergilerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar öncelikle idari aşamada“uzlaşma”ve“itiraz”yolları kullanılarak çözümlenmeye çalışılmaktadır. Anlaşmazlıkların devam etmesi halinde ise yargı yolu ile çözüme gidilmektedir. Uyuşmazlıkların baştan önlenmesi için gümrük işlemlerini yürütenler ile yükümlüler ve temsilcilerinin sürekli eğitilmesi ya da bilgilendirilmesi amacıyla kurumsallaşmış bir eğitim kurumu olan gümrük akademisinin kurulması ihtiyacı bulunmaktadır. Taraflar arasında çıkan anlaşmazlıkların yargı yolu kapsamında tam ve adil bir yargılama ile çözümlenmesi için gümrük ve dış ticaret mevzuatında uzmanlaşmış bağımsız gümrük mahkemelerinin kurulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Customs administrations contribute to the national economy by collecting customs duties and other financial liabilities on the goods subject to foreign trade. Customs administrations also implement the measures and trade policies regarding the security of the state, citizens, environment and living beings. Customs transactions are carried out pursuant to customs legislation and other respective legislation. Misdemeanors occur as a result of violations of acts imposed by legislation. These offenses that involve misdemeanors are subjected to proportional, deterrent and economic sanctions by the authorized customs authorities. Misdemeanors in customs duties are classified under two titles as misdemeanors that cause tax loss and that constitute irregularities, and these misdemeanors are subjected to various sanctions. Disputes arising from customs duties are firstly tried to be settled at the administrative stage through“mediation”and“objection”. If the disputes persist, they are settled through the courts. In order to prevent disputes from the beginning, there is a need to establish a customs academy which is an institutionalized educational organization, with the aim of training or informing the customs executives and the obliged parties and their representatives on a continuous basis. It is concluded that independent customs courts specialized in customs and foreign trade legislation should be founded in order to resolve the disputes between the parties in a full and fair trial under the judicial process.