Mustafa Öztürk'ün 'Anlam ve yorum merkezli çeviri' adlı Kur'ân mealinin tahlili
Analysis of Mustafa Öztürk's study of 'meaning and interpretation centered Qur'an translation'
  1. Tez No: 568801
  2. Yazar: FATMA ÇAĞLAR BENLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'ân, Meal, Anlam ve Yorum Merkezli Çeviri, Mustafa Öztürk, Tafseer, Qur'an, Translating, Meaning and Interpretation Centered Translation, Mustafa Öztürk
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
İslam'ın temel kaynağı olan Kur'ân-ı Kerîm'in çevirileri ana dili Arapça olmayan bireyler için büyük önem taşımaktadır. Güncel mealler içerisinde ise gerek Türkçeyi kullanma becerisi gerek özgün bakış açısı ile dikkatleri çektiği için Mustafa Öztürk'ün mealinin bu çalışmada tahlilinin yapılması amaçlanmıştır. Eser ve mütercimle ilgili yapılan literatür taramasında eserin özgün bir yapısının olduğu tespit edilmiş; yazarın dili güzel kullandığı, konuşma diline yönelik üslubu ve tefsiri tercüme denilebilecek yorum merkezli bir yöntemi kullandığı görülmüştür. Çalışma sonucunda söz konusu eserde meal geleneğindeki anlaşılmazlığa sebep olan motamot tercüme algısına karşın, kolaylıkla anlaşılır; (lafzî değil) tefsiri tercümenin tercih edildiği tespit edilmiştir. Yazar çeviri yaptığı dilde anlaşılır bir metin ortaya çıkarmaya gayret etmiştir.
Özet (Çeviri)
The translations of the Qur'an, which is the main source of Islam, are of great importance for individuals whose native language is not Arabic. In the current works, it is aimed to analyze the translation of Mustafa Öztürk in this study because it attracts attention with both his skill of using Turkish and his original point of view. In the literature review of the work and the translator, it was found that the work has an distinctive structure; it is seen that the author used the language well, and he used a comment-centered method which could be called translating his style and commentary towards the spoken language. As a result of the study, despite the perception of literally translation which causes the incomprehensibility in the tradition of the translating of the work in question, it is easily understood; It has been found that it is in a structure where interpretation is preferred rather than literal. The author endeavored not to produce an incomprehensible text in his translation language.