İletim afazisinde transkranial doğru akım uyarım etkinliğinin değerlendirilmesi
The evaluation of the transcranial direct current stimulation efficacy on conduction aphasia
  1. Tez No: 568838
  2. Yazar: SERKAN ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİMGE ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: conduction aphasia, transcranial direct current stimulation, naming task, repetition skill, paraphasia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Afazi günümüzde birçok kişiyi etkileyen bir dil konuşma bozukluğudur. Serebro vasküler olaylar ve nörodejeneratif olaylar neticesinde gelişebilen afazi sendromları birçok şekilde karşımıza çıkabilir. İletim afazisine ait konuşma nesne isimlendirmede zorlanma, tekrarlama yetisinde azalma ve parafazik konuşma ile karakterizedir. Transkranial doğru akım uyarım (tDAU) yöntemi, özellikle son yıllarda tedavi amaçlı olarak kliniklerde ve araştırma amaçlı olarak bilimsel çalışmalarda sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Bu çalışmanın amacı, iletim afazili bireylerdeki perilezyonel bölge hücrelerinin eksitasyonu üzerinde etki ederek bu hücrelerin sinaptik plastisite gücünü artırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, çift kör tekniği ile yürütülen, ön test-son test kontrol gruplu, tek faktörlü, karma deneysel bir desen kullanılmıştır. 10 kişi aktif uyarım ve 10 kişi sahte (sham) uyarım almış olup her iki gruptaki hastalar ardışık günlerde 5 kez anodal uyarıma tabii tutulmuştur. Hastalara uygulanan değerlendirmeler birinci gün uyarım öncesinde, beşinci gün uyarım sonrasında ve bir ay sonra gerçekleştirilen takip çalışmasında yapılmıştır. Aktif uyarım alan afazili bireylerde nesne isimlendirme ve tekrarlama yetilerinde artışla birlikte parafazi sayılarında azalma beklenmiştir. Gerçekleştirilen istatistiksel analizlerin sonuçlarına göre, aktif uyarım grubunda nesne isimlendirme görevindeki parafazi oranı, sahte (sham) uyarım grubuna göre anlamlı derecede azalmış olup doğru cevap verme oranı açısından ise gruplar anlamlı şekilde farklılaşmamıştır. Bununla birlikte son test aşamasında, aktif grubun nesne isimlendirme performansı, sahte (sham) gruba göre kısmen artış göstermiştir. Tekrarlama yetisi görevinde ise, anlamlı bir değişim elde edilmemiştir. Bu bulgular, tDA uyarımının iletim afazisinde yoğun bir şekilde görülen nesne isimlendirme ve parafazi gibi dil konuşma yetileri üzerinde etki edebileceği ve tDAU'nun iletim afazisinde tedavi amaçlı kullanılabileceği görüşünü desteklemektedir. Anahtar Kelimeler : iletim afazisi, transkranial doğru akım uyarım, nesne isimlendirme, tekrarlama yetisi, parafazi
Özet (Çeviri)
Aphasia is a language disorder effecting many people today. Aphasia syndromes, which can develop as a result of cerebrovascular and neurodegenerative events, can be encountered in many ways. Conductive aphasia is characterized by paraphasic speech, difficulty in object naming and repetition. Transcranial direct current stimulation (tDCS) is a technique that is frequently used in clinics for treatment purposes and in scientific studies for research purposes. The aim of this study is to increase the synaptic plasticity of perilesional region cells in patients via effecting cell excitation. Therefore, double-blind, control grouped and between-group experimental design with pre and post-test sessions was used in the study. While 10 patients received real anodal stimulation, 10 patients received sham stimulation five times in consecutive days. The evaluation was performed with the patients before the first day, after the fifth day of stimulation and after one month follow-up study. With this effect, aphasic individuals who took the real stimulation were expected to decrease in the number of paraphasia with increased object naming and repetition. According to the results, the paraphasia rate in active group during object naming task decreased significantly compared to sham stimulation and there was no significant difference between two groups in correct response rate. However, the average score of active group increased compared to sham group. There was no significant difference in repeatation ability. These results support the idea that tDCS may have an impact on widely seen language disabilities especially paraphasia and naming task and it can be considered as a treatment in conduction aphasia.