Kahramanmaraş'ta yetişen meşelerin kupula ve meyve kabuklarının kimyasal analizi
Chemical analysis of cup and pericarp of oaks growing in Kahramanmaraş (Turkiye)
- Tez No: 568929
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA ODABAŞ SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Chemistry, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Meşe, palamut, meyve kabuğu, kupula, GC-MS, fenolik bileşikler, sitosterol, Quercus, acorn, pericarp, cup, GC-MS, phenolic compounds, sitosterol
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada Karamanmaraş'ta yetişen Q.libani, Q.brantii, Q.cerris, Q.infectoria ve Q.coccifera meşe türlerinden toplanan palamutların, kadeh ve meyve kabuklarının hidrofilik ve lipofilik bileşenleri GC-MS yöntemine göre kalitatif ve kantitatif olarak analiz Önemli lipofilik bileşik grupları meşe kadehlerinde steroller %37,15, alkanlar %17,27, vitaminler (α-Tocopherol) %8,22, doymamış yağ asitleri %5,33 ve doymuş yağ asitleri %5,32'dir. Meyve kabuklarında ise steroller % 49,97, yağ alkolleri %17,79, vitaminler (α-Tocopherol) % 9,80, alkanlar %9,71, doymamış yağ asitleri %6,98 ve doymuş yağ asitleri %5,16'dır. Lipofilik bileşikler bakımından meyve kadehlerinde Q.libani hariç diğer tüm meşe türlerinin ana bileşeni sitosterol'dir. Bu değer %30,67-42,08 arasındadır. Buna karşın Q.libani'de ise ana bileşen stigmasterol (%43,67) olmuştur. Meyve kabuklarında başlıca lipofilik bileşen tüm meşe türlerinde sitosterol (%25,74-59,97) olarak tespit edilmiştir. Başlıca hidrofilik bileşik grupları meşe kadehlerinde şekerler %60,93, fenolik bileşikler %21,64, siklitoller %7,91 ve organik asitler %1,34'dir. Meşe meyve kabuklarında ise şekerler %56,60, fenolik bileşikler %19,43 siklitoller %15,20, fenolik bileşikler %2,29 ve organik asitler %2,60'dir.
Özet (Çeviri)
In this study, acorns were collected from Q.libani, Q.brantii, Q.cerris, Q.infectoria and Q.coccifera grown in Karamanmaraş (Turkiye).After acorns was divided into cups and pericarp, hydrophilic and lipophilic components were analyzed qualitatively and quantitatively according to GC-MS method. The main groups of hydrophilic compounds in oak cups are sugars 60.93%, phenolic compounds 21.64%, cyclitols 7.91% and organic acids 1.34%. In oak pericarp, sugars are 56,60%, phenolic compounds 19,43% cyclitols 15,20%, phenolic compounds 2,29% and organic acids 2,60%. The major groups of lipophilic compounds in oak cupsare sterols 37.15%, alkanes 17.27%, vitamins (α-Tocopherol) 8.22%, unsaturated fatty acids 5.33% and saturated fatty acids 5.32% in oak glasses. In pericarp, sterols are 49.97%, fatty alcohols 17.79%, vitamins (α-Tocopherol) 9.80%, alkanes 9.71%, unsaturated fatty acids 6.98% and saturated fatty acids 5.16%. In terms of lipophilic compounds, the main component of all oak species except Q.libani is sitosterol in oak cup. This value is between 30.67-42.08%. However, in Q. libani, the main component is stigmasterol (43.67%). The main lipophilic component ofoak pericarpis sitosterol (25.74-59.97%) in all oak species.