Characterization of superconducting Br-Sr-Ca-Cu-O system prepared by sol-gel processing
Sol-Gel yöntemi ile hazırlanan üstüniletken Bi-Sr-Ca-Cu-O sisteminin karakterizasyonu
  1. Tez No: 56895
  2. Yazar: EGE İZGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MACİT ÖZENBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üstüniletkenlik, Kaim Film, Bi- Sr- Ca- Cu -O Sistemi, Sol-Jel Yöntemi vı, Superconductivity, Thick Films, Bi- Sr- Ca- Cu- O system, Sol-Gel IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
öz SOL-JEL YÖNTEMİ İLE HAZIRLANAN ÜSTÜNİLETKEN Bi- Sr- Ca- Cu- O SİSTEMİNİN KARAKTERİZASYONU İzgi, Ege M.S., Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Macit Özenbaş Eylül 1996, 143 sayfa Bu çalışmada, sol-jel yöntemi ile Bi- Sr- Ca- Cu -O üstüniletken filmler ve peletler elde edilmiştir. Bu işlem sırasında iki değişik çözücü kullanılmıştır: asetik asit ve amonyak çözeltisi ve dietilen glikol. Altlık olarak polikristal CI-AI2O3 kullanılmıştır. Filmlerin ve pelletlerin karakterizasyonu için XRD, SEM/EDS ve bilgisayar kontrollü elektriksel iletkenlik ünitesinden faydalanılmışlar. Jel karakterizasyonu ise TGA yardımı ile yapılmıştır. Acetic acit ile amonyak çözeltisi kullanılarak hazırlanan peletler için 845 °C de 12 saatlik ısıl işlem sonucu 78.79 K' de kritik geçişim başlamış ve 78.78 K' de sona ermiştir. Diethilen glikol kullanılarak hazırlanan pelletler için durum biraz daha farklı idi. Bu pelletler 845 °C de 28 saatlik bir ısıl işlem sonrası kritik geçişimi84.97 K' de göstermiştir. Bu sıcaklık sonrasında özdirençte ani bir düşüş gözlenmiş ve 77 K kadar pellet özdirencinin %80' nini kaybetmiştir. En iyi özellikleri sahip filmler daldırma yöntemi kullanılarak a-Al203 altlığın dietilen glikol solüsyonuna daldırılması ile elde edilmiştir. Çalışma süresince, kaplama yönteminin ve film kalınlığının üstüniletken filmler üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bunlara ek olarak, ısıl işlem sürelerinin üstüniletken pelletler üzerindeki etkileri de araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF SUPERCONDUCTING Bi- Sr- Ca- Cu -O SYSTEM PREPARED BY SOL-GEL PROCESSING îzgi, Ege M. S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor; Prof. Dr. Macit özenbaş September 1996, 143 pages In this study, high Tc superconducting thick films and pellets of Bi- Sr- Ca- Cu -O system have been prepared by sol-gel method using two different solvents, namely acetic acid with ammonia water and diethylene glycol. The substrates employed in this study was polycrystalline 0C-AI2O3. The films and pellets were characterized by XRD, SEM/EDS and computerized electrical conductivity unit. Gel characterization was made by TGA The pellets prepared by using acetic acid with ammonia water showed superconducting transition with an onset of 78.79 K and complete transition at 78.78 K after heat treatment for 28 hours at 845 °C. However, the pellets prepared by diethylene glycol showed superconductive behaviour with an onset of 84.97 K after heat treatment 28 hours at 845 °. From this temperature a sharp decrease in iiithe resistivity curve was observed and the specimen revealed 80 % loss in its resistivity till 77 K. Temperatures below this value could not be measured due to the limitations of our measuring set up. The best quality films were achieved by dipping the 0C-AI2O3 substrates into the solution prepared by diethylene glycol. In the course of this study, effects of deposition method and film thickness on the superconducting properties of the films were searched. In addition to these, effect of heat treatment durations on the superconducting properties of the pellets was also studied.