Vibration damping with liquid crystals
Sıvı kristaller ile titreşim kontrolü
  1. Tez No: 56898
  2. Yazar: MUWAFFAG ABU HISIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA SELAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Electrorheological Fluids, Vibration Control, Semi-active Control. in
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
öz SIVI KRİSTALLER İLE TİTREŞİM KONTROLÜ Muwaffaq.ABU HlSIN Y. Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Suna SELAMO?LU Haziran 1996, 61 sayfa Sıvı kristallerin mekanik titreşimi azaltma amacıyla kullanıma uygunluğu araştırıldı. Bir tür sıvı kristal olan elektroreolojik (ER) sıvılar elektrik alanı altında mekanik özelliklerini değiştirirler. Bir ER damperinde oluşan sönüm kuvvetleri, hem viskoz hem de Coulomb sürtünmesi türündedir ve uygulanan elektrik alanı ile değişir. Tek serbestlik dereceli bir sistemin titreşim karakteristikleri, adi damper yerine ER damper kullanılması halinde sayısal integrasyonla elde edilmiştir.“Sliding-mode”kontroluna dayanan yan aktif bir kontrol algoritması geliştirilerek, bunun adi sistemdeki kritik sönüme üstünlüğü gösterilmiştir. Sistem eşdeğer viskoz sönüm kavramı kullanılarak lineer hale dönüştürülmüş ve elde edilen sonuçlar sayısal çözüm sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Zorlayıcı frekansa bağlı olmayan, sabit bir genlik sağlanabilmesi düşüncesi irdelenmiş ve bunun için gerekli elektrik alan değerleri bulunmuştur. Önerilen modelin performansı, bir ucu rijit olarak bağlı bir elastik kiriş- damper üzerinde elde edilmiş olan deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler Elektroreolojik Sıvı, Titreşim Kontrolü, Yan Aktif Kontrol. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VIBRATION DAMPING WITH LIQUID CRYSTALS Muwaffaq,ABUfflSIN MS., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Süha SELAMO?LU June 1996, 61 pages The feasibility of using liquid crystals in the damping of mechanical vibrations has been investigated. Being a type of liquid crystals, electrorheological (ER) fluids experience a change in their mechanical properties when subject to an electrical field. The damping force generated by an ER damper is of both viscous and coulomb frictional type and varies on-line with the applied electric field. Numerical integration is used to determine the response characteristics of a SDOF system which replaces the conventional damper by an ER one. A semi-active control algorithm which is based on the sliding mode control methodology is developed. It is illustrated that the semi-active response is superior to critical damping. Based on the concept of equivalent viscous damping, the system is linearized and the results so obtained are compared to numerical ones. The idea of obtaining a response amplitude which is independent of the driving frequency is suggested and the required electric field is determined. Finally in order to test the damping model suggested a test case of a cantilever beam with available experimental data has been considered.