Determination of vapor phase mercury in mediterranean atmosphere
Akdeniz atmosferinde gaz fazındaki civanın tayini
- Tez No: 56897
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK K. ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Gaz Fazı Cıva, Partiküler Cıva, Atmosfer, Aletli Nötron Aktivasyon Tekniği. vı, Gas Phase Mercury, Particulate Mercury, Atmosphere, Instrumental Neutron Activation Analysis. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
öz AKDENİZ ATMOSFERİNDE GAZ FAZINDAKİ CIVANIN TAYİNİ Önal, Müge Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Namık K. Araş Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semra G. Tuncel Mayıs 1996, 92 Sayfa Bu çalışmada Antalya yöresinde toplanan 41 hava numunesinde gaz fazındaki civarım analizi yapılmıştır. Bu örneklerden 15 'i Aralık 1994'de geri kalanı da Mayıs-Haziran 1995 'de toplanmıştır. Örneklemenin yapıldığı istasyon denizden 30 m uzaklıkta bulunmakta ve yöresel kirletici kaynaklardan etkilenmemektedir. Cıva yanında Ozon da otomatik olarak tayin edilmiştir. Gaz fazındaki cıva, MİT de dizayn edilen bir örnekleyici ile toplanmıştır. Yüksek toplama kapasitesi ve geniş yüzey alanından dolayı gaz fazındaki cıva aktif karbon üzerine toplanmıştır. Partiküler cıva ise 3 |jm'lik teflon filitre üzerinde toplanmıştır. Örnekleme süresi boyunca hava akış hıza 1 Lmin-1'e ayarlanmıştır. Örnekler Aletli Nötron Aktivasyon yöntemi ile analiz edilmiştir. Işınlama ÇNAEM TR 2 'de ve MİT araştırma reaktörlerinde yapılmıştır. 197Hgizotopunun 77 keV'deki ve 203Hg izotopunun 279 keV'deki gama enerjileri incelenmiştir. Hesaplamalarda 197Hg izotopunun 77 keV'deki güvenilir enerjisi kullanılmıştır. Aktif karbon cıvayı 100% verimle toplamaktadır fakat aktif karbon As için aynı verimi göstermeyebilir. Buna rağmen Br ve As gas fazı kirleticileri de ölçülmüştür. Örnek sayısının az olmasına rağmen gaz fazı kirleticiler kış ve banar olmak üzere iki ayrı mevsimde incelenmiş gaz fazı cıvanın mevsimsel değişiklik gösterip göstermediği araştırılmıştır. Yapılan istatistiksel test sonucunda gaz fazı kirleticilerinde konsantrasyonlarında bu mevsimlere göre önemli bir değişikliğe rastlanmamıştır. Toplam 41 örnekte cıva derişimi ortalama olarak 3.7+1.5 ngHg/m3 bulunmuştur. Ortalama Br, As, ve O3 değerleri ise sura ile 38±25, 4.9±4.8 ng/m3 ve 60±19 |Ag/m3'dir. Gaz fazındaki cıva ile diğer kirleticiler arasında bir korelasyon gözlenmemiştir. Partiküler cıva düşük akış hızı kullanıldığı için tayin sınırının altında kalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF VAPOR PHASE MERCURY IN MEDITERRANEAN ATMOSPHERE Önal, Müge M.S., Department of Chemistry Supervisor: ProfDr. Namık K. Aras Co-Supervisor: ProfDr. Semra G.Tuncel May 1996, 92 Pages Forty-one air samples from the South- Western coast of Turkey, Antalya were analyzed for their vapor phase mercury content. Fifteen samples were collected in December, 1994 and the rest were collected in May and June, 1995. The station was 30 m far from the sea and not affected by the local and point sources. Ozone was also monitored automatically. A collection apparatus which was studied at Massachusetts Institute of Technology, MTT was used to collect gas and particulate phase mercury. Activated charcoal was used to collect gas phase mercury because of its high collection efficiency and high surface area. Particulate phase Hg was also collected on 3 urn teflon filter. During the sampling period the flow rate of air was adjusted to 1 Lmin"1. Instrumental Neutron Activation Analysis was used as an analytical 111technique. The samples were irradiated at ÇNAEM TR 2 and MIT research reactors. The 77keV gamma-ray of,97Hg and 279 keV gamma-ray of 203Hg were used for concentration determination. The 77 keV gamma-ray is free of interference. Therefore the results obtained from this gamma ray are useful for calculations. Charcoal has almost 100 % collection efficiency for mercury. Although the charcoal may not be as efficient as mercury for As, gas phase Br and As were also measured. Although the limited number of data were obtained, the gas phase pollutants were analyzed in two season, winter and spring. Gas phase mercury did not show any seasonal variation. Statistical test also showed no magnitude of difference for the other measured gaseous pollutants in these seasons. The average Hg concentration of forty one samples was found as 3.7±1.5ng Hg/m3. The average of Br, As and 03 were also found as 38±25, 4.9±4.8 ng/m3 and 60±19 |ig/m3 respectively. Mercury did not show any correlation with the measured gaseous pollutants. Particulate mercury concentration were found below the detection limit mainly because of the low sampling flow rate.