The determinants of economic growth in Senegal
Senegal'de ekonomik büyümenin belirleyicileri
  1. Tez No: 766189
  2. Yazar: MOHAMED MOUSTAPHA BARRY
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. FATİH AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma Performansı, Ekonomik Büyüme, Sınır Testi, Toda Yamamoto Nedensellik, Senegal, Research Performance, Economic Growth, Bound Test, Toda Yamamoto Causality, Senegal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Yapılan bu çalışma 1974 ile 2019 yıllarını kapsayan bir zaman serisi veri setiyle Senegal için ekonomik büyümenin makro ekonomik belirleyicilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada eş bütünleme olup olmadığı Sınır Testiyle, Ekonomik Büyüme (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla Büyümesi) ile Enflasyon, Dış Borç, Dış Yardım ve Doğrudan Yabancı Yatırımları kapsayan bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için ARDL modeli ve değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisini incelemek içinde Toda Yamamoto nedensellik testi uygulanmıştır. Bulunan ampirik sonuç değişkenler arasında eş bütünleme olduğunu göstermektedir. Dış borcun uzun dönemde büyüme üzerinde istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir etkiye sahip olduğu, fakat doğrudan yabancı yatırımlarının ise büyüme üzerinde uzun dönemde negatif ama istatistiksel olarak anlamsız bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Öte yandan enflasyonun büyüme üzerinde istatiksel olarak anlamsız bir negatif etkiye sahip olduğu ve dış yardımların ise büyüme üzerinde istatistiksel olarak anlamlı negatif bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Kısa dönemdeki sonuçlar ise doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyüme üzerinde istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir etkisinin olduğu, ancak dış borcun istatiksel olarak anlamsız olarak negatif ve enflasyonun ise istatiksel olarak anlamsız fakat büyüme üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedirler. Toda Yamamoto nedensellik testi ekonomik büyümeyle enflasyon, dış borç ve dış yardım değişkenleri arasında çift yönlü nedensellik olduğu, ekonomik büyüme ile doğrudan yabancı yatırımları arasında ise tek yönlü bir nedensellik olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak dış borcun Senegal'de büyüme üzerinde önemli bir belirleyici olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the macroeconomic determinants of economic growth in Senegal using time series data over the period 1974 to 2019. The study applies the bound test procedure to find out if there is a cointegration or not, the ARDL model to investigate the relationship between GDP growth and independent variables (inflation, external debt, foreign aid, and foreign direct investment), the Toda Yamamoto causality to analyse the causal relationship between variables. The empirical results show the variables are cointegrated. In long run, external debt has positive and significant impact on GDP growth while foreign direct investment has negative effect and insignificant on GDP growth. However, inflation has a negative impact but is insignificant on GDP growth, and foreign aid has a negative impact and significant on GDP growth. The short-run results show that foreign direct investment has positive and significant impact on GDP growth while external debt has negative and insignificant effect on GDP growth and inflation has positive impact but insignificant on GDP growth. The Toda Yamamoto causality results show that there is bidirectional causality between GDP growth and the following determinants inflation, external debt, and foreign aid while there is unidirectional causality between GDP growth and foreign direct investment. Hence, external debt is an important determinant of growth in Senegal.