The Production of glass particle reinforce Al compasites by vortex method
Cam parçacıklarıyla güçlendirilmiş alüminyum kompozitlerin çevrik yöntemiyle üretimi
- Tez No: 56900
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit Malzemeler, Çevrik Yöntemi, Kum Döküm. vı, Composite Materials, Vortex Method, Sand Casting. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
öz CAM PARÇACIKLARIYLA GÜÇLENDİRİLMİŞ ALÜMİNYUM KOMPOZİTLERİN ÇEVRİK YÖNTEMİ İLE ÜRETİMİ Kayık, Muharrem Yüksek Lisans, Metalürji Mühendisliği Tez Yöneticisi: ProfDr.Ekrem Selçuk Ocak 1996,63sayfe Parçacıklarla güçlendirilmiş alüminyum kompozitler bir çok alanda çekiciliğini korumaktadır. Bu tür kompozitlerin önemli bir kısmı toz metalürjisi yöntemleriyle üretilmesine karşın, döküm yöntemiyle üretilenler önemli ekonomik avantajlar sağlamaktadır. Döküm yöntemiyle üretilen alüminyum kompozitlerin ticari olarak kullanılmaya başlanmasıyla beraber, bu tür kompozitlerin gelişmesinde mikroyapı ve mekanik karakterler büyük önem kazanmıştır. Mühendislik alanında kullanılan malzemelerin bir kısmı hızla kompozit malzemeler ile yenilenmektedir. İstenmeyen özelliklerin çıkarılması ve istenilen özelliklerin yönlendirilmesi ile çok kullanışlı kompozit malzemeler elde edilmektedir. Bu çalışmada, normal cam parçacıklarıyla güçlendirilmiş alüminyum kompozitlerin Çevrik Yöntemiyle üretilme koşullan incelenmiştir. Kum dökümle elde edilen kompozitler optik mikroskop ve SEM de incelenmiştir.Sonuçta cam parçacıkların dış çevresel bölgesinde değişik bir oluşumun geliştiği saptanmışta'. Bu bölgenin cam parçacıklarının erimiş alaşıma ilavesi sırasında kısmen yüzeysel bir ergimeye uğrama sonucu oluştuğu veya bölgesel bir kimyasal tepkimenin parçacık ve ergimiş alaşım arayüzeyinde meydana gelmesi sonucu ortaya çıktığı ifâde edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PRODUCTION OF GLASS PARTICLE REINFORCED ALUMINIUM COMPOSITES BY VORTEX METHOD Kayılı, Muharrem M. S, Department of Metallurgical Engineering Supervisor: Prof.Dr.Ekrem Selçuk January 1996, 63 pages Particulate reinforcement of aluminium matrix composites are especially attractive for many applications. While the majority of particulate aluminium metal matrix composites have been processed with powder metallurgical methods, cast aluminium metal matrix composites offer significant cost advantages over the powder processed counterparts. With the recent commercial availability of cast aluminium alloy composites, microstructural and mechanical characterization has become an important issue in composite development. The composite materials used effectively in engineering applications have replaced the engineering materials used in most fields. By combination of the desired properties and by eliminating the limitations very useful composite materials may be obtained. In this work, production of ordinary glass particle reinforced Al-alloy composites by“Vortex Method”have been investigated. The sand cast composites mwere investigated under optical microscope and SEM. Observations have revealed that there is a zone at the periphery of glass particles which has a different apprearance than the interior of glass particle and it is proposed that this zone could have been formed by the peripheral melting of the dispersed glass particles when they are introduced in Al alloy melt or by the reaction of glass with the alloy.