Kardiyopulmoner bypass sırasında nuclear factor erythroid2releted factor 2 (NRF2), tümor nekroz factör alfa protein (TNF-α), heme oxygenase-1 (HO-1) değişimi
Nuclear factor erythroid2-related factor 2 (NRF2), tumor necros factor alpha (TNF-α), heme oxygenase-1 (HO-1) cardiopulmonary bypass
- Tez No: 569008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SALİH AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, nuclear factor erythroid 2-releted faktör 2, tümor nekroz faktör alfa protein, heme oxygenase-1, Cardiopulmonary bypass, nuclear factor erythroid 2-releted factor 2, tumor necrosis factor alpha protein, heme oxygenase-1
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Açık kalp ameliyatlarının yapılabilmesi için kalp akciğer makinesi kullanılmaktadır.(3) Kalp akciğer makinesi sayesinde hastanın akciğerleri ve kalbi devre dışı bırakılarak hareketsiz ve kansız bir ortamda cerrahi operasyon yapabilmek mümkün hale geliyor. Kanül ve setler aracılığıyla hastadan alınan kan kalp akciğer makinesine alınıp oksijenlendikten sonra tekrar hastanın aort damarından dolaşıma dönmesi sağlanmaktadır. Bizim yaptığımız bu çalışmamızdaki amacımız kardiyopulmoner bypass (CPB) nuclear factor erythroid2-releted faktör 2 (nrf2), tümor nekroz faktör alfa(tnf-a),heme oxygenase-1 gen ekspresyonu üzerine etkisi. Ocak 2018 - Haziran 2018 tarihleri arasında elektif şartlarda açık kalp cerrahisi uygulanan 15 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan 15 hastadan preoperatif ve operasyon esnasında ve operasyon sonrası 24 saat alınan kanlarda çalışma yapıldı. Çıkan sonuçlara göre TNF-a, Nrf2, HO-1 ameliyat öncesine göre ameliyat esnasında gen ekspresyonu artmakta ve operasyon sonrası bu değerler azalmaktadır. Litaratürdeki kan çalışmaları ile korele olan gen ekspresyonu bir sonraki çalışmalar için yön gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
The heart lung machine is used to perform open heart surgeries. Thanks to the heart lung machine, the patient's lungs and heart are disabled and surgical operation can be performed in a still and bloodless environment. The blood taken from the patient through the cannula and the sets is taken into the lung machine and then oxygenated again and the patient is returned to the circulation from the aorta. The aim of this study is to determine the effect of cardiopulmonary bypass (CPB) on nuclear expression erythroid2-releted factor 2 (nrf2), tumor necrosis factor alpha (tnf-a), heme oxygenase-1 gene expression. Fifteen patients who underwent open heart surgery under elective conditions between January 2018 and June 2018 were included in the study. Fifteen patients who participated in the study were operated preoperatively and 24 hours after the operation and after the operation. According to the results, TNF-a, Nrf2, HO-1 increased gene expression during the operation and decreased these values after the operation. Gene expression, which correlates with the blood studies in the literature, will be a guide for further studies.