An investigation of the effects of routing flexibility on the performance of a flexible manufacturing system
Esnek üretim sistemlerinde rota esnekliğinin sistem performansına etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 56905
- Danışmanlar: DR. REFİK GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esnek Üretim Sistemleri, Rota Esnekliği rv, Flexible Manufacturing Systems, routing flexibility in
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
öz.£. V o a ESNEK ÜRETİM SİSTEMLERİNDE ROTA ESNEKLİ?İNİN SİSTEM PERFORMANSINA ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Kuş, Elif Yüksek lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Refik Güllü Eylül 1996, 123 sayfa Bu çalışmada rota esnekliğinin, bir Esnek Üretim Sisteminin performansı üzerine etkileri incelenmiştir. Sistem, CNC (Bilgisayar Nümerik Kontrol) makinaları kullanarak çeşitli metal kesme operasyonları gerçekleştirmektedir. Karar verme sürecinin, rota belirleme ve çizelgeleme aşamaları belli sistem parametreleri altında (parça tipleri, işlem gerekleri, alternatif makina op siy onları gibi) ele alınmıştır. Rota belirleme ve çizelgeleme aşamaları belli operasyonel stratejiler kullanılarak geliştirilmiş ve simüle edilmiş; değişik rota esnekliği seviyelerinde toplanan veriler, bu seviyenin sistem performansı üzerindeki etkilerini görmek amacı üe incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF ROUTING FLEXIBILITY ON THE PERFORMANCE OF A FLEXIBLE MANUFACTURING SYSTEM Kuş, Elif M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Dr. Refik Güllü September 1996, 123 pages In this study, effects of routing flexibility on the performance of a Flexible Manufacturing System are analyzed. The system performs a variety of metal cutting operations, with a number of CNC machine tools. The routing and scheduling phases of the decision making process are considered under given system parameters, such as the range of product types, processing requirements, alternative machine options, etc. Routing and scheduling phases are implemented and simulated under certain operational strategies and data for different routing flexibility levels are collected and analyzed to understand its effects on the system performance.