Bebeklerini emziren ve biberonla besleyen kadınlarda uyku kalitesi ve yorgunluk düzeylerinin karşılaştırılması
The comparison of sleep quality and fatigue levels in breast- and bottle-feeding mothers
  1. Tez No: 569051
  2. Yazar: AYŞE NUR ATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEBAHAT ÖZERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme, Biberon, Uyku, Yorgunluk, Breastfeeding, Bottlefeeding, Sleep, Fatigue
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Araştırma, bebeğini emzirenler ile biberonla besleyen kadınlarda uyku kalitesi ve yorgunluk düzeylerini karşılaştırmak amacıyla planlanmış tanımlayıcı kesitsel bir çalışmadır. Yöntem: Araştırmanın örneklemini Kasım 2018-Nisan 2019 tarihler arasında verilerin toplandığı ASM'lere kayıtlı olan ve doğum sonu 4-16. hafta arasında bulunan kadınlar oluşturmuştur. Güç analizi yapılarak %80 güç ve α=0,005 hata payı ile belirlenen örneklem sayısı; bebeğini sadece anne sütü ile besleyen anneler (n=50) ile sadece mamayla besleyen anneler (n=50) olmak üzere eşit sayıda iki gruba ayrılmıştır. Araştırma verileri etik kurul onayı alındıktan sonra 2018-2019 yılların'da Konya Karatay 12 Nolu Uluırmak ASM, Konya Karatay 16 Nolu Sedirler ASM, Konya Meram 29 Nolu Abidin ve Saniye Erçal ASM, Konya Meram 76 Nolu Mamuriye ASM, Taşkent Balcılar ASM, Taşkent Merkez ASM'inde toplanmıştır. Araştırmanın verileri yüz yüze görüşme tekniği ile“Kişisel Bilgi Formu”“Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği”ve“Checklist Individual Strength”formları kullanılarak elde edilmiştir. Bulgular: Annelerin bebeklerini emzirme ya da biberon ile beslemelerine göre yaş, medeni durum, eğitim durumu, eşin eğitim durumu, sosyal güvence, aylık gelir düzeyi, sosyo ekonomik düzey algısı dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık bulunmamıştır. Annelerin uyku kalitesi, toplam uyku süresi, sübjektif yorgunluk algısı, konsantrasyon, motivasyon, fiziksel aktivite, yorgunluk düzeyi toplam puan ortalamaları bebeğin beslenme şekli değişkenine göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Sonuç: Bebeğini biberon ile besleyen annelerle emziren anneler arasında uyku kalitesi ve yorgunluk düzeyi anlamlı farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Object: The study is a descriptive cross-sectional study designed to compare sleep quality and fatigue levels in breastfeeding and bottle feeding women. Methot: The sample of the study consisted of women between 4-16 weeks of gestation. The number of sample determined with 80% power and α = 0.005 error margin by power analysis was divided into two groups as equal number of mothers (n = 50) feeding only baby's breast milk (n = 50) and mothers feeding only food (n = 50). The research data were collected in 2018-2019 after the approval of the ethics committee. Data were collected in the Konya Karatay 12 Nolu Uluırmak ASM, Konya Karatay 16 Nolu Sedirler ASM, Konya Meram 29 Nolu Abidin Saniye Erçal ASM, Konya Meram 76 Nolu Mamuriye ASM, Taşkent Balcılar ASM, Taşkent Merkez ASM. The data of the study were collected using the“Personal İnformation Form”,“Individual Pittsburgh Sleep Quality Index”and“Checklist Individual Strength”. Results: There were no statistically significant differences between the age, marital status, educational status, education level, social security, monthly income level, distribution of socio-economic level amoung the mothers feeding the baby brestfeeding and bottlefeeding. The significant relationship was found between smoking habits and how the baby was fed. Sleep quality of mothers does not differ significantly according to how the baby is fed. Conclusion: There was no significant difference in the quality of sleep and fatigue level between the among mothers feeding the baby breastfeeding and the bottle feeding.