Türkiye'de aktif öğrenme temalı 2013-2018 yılları arasında yapılan çalışmaların incelenmesi
The evaluation of active learning themed master' theseses and dissertations in Turkey between 2013 and 2018
- Tez No: 569061
- Danışmanlar: PROF. DR. CAVİDE DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Öğrenme Stratejileri, Aktif Öğrenme, Learning, Learning Strategies, Active Learning
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; aktif öğrenme temalı Türkiye'de 2013-2018 yılları arasında yayınlanmış yüksek lisans ve doktora tezleri ile makalelerin bir bilimsel araştırmada bulunması gereken temel unsurlar bağlamında değerlendirmektir. Yöntem: Araştırmada, 2013 ile 2018 yılları arasında aktif öğrenme alanında yayınlanmış yüksek lisans ve doktora tezleri ile makaleleri incelemek amacıyla nitel araştırma desenlerinden doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında yirmi dört(24) adet tez ile yirmi sekiz (28) makale incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak Demirci, Onuk ve Arıkan'ın (2018) yılında geliştirmiş olduğu Akademik Yayın Değerlendirme Formu kullanılmıştır. Araştırmada veri analizi betimsel analiz ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgulara göre, tezlerde ve makalelerde en fazla ele alınan konu sınıf içi aktif öğrenme uygulamalarıdır. İncelenen çalışmalarda nicel araştırma yöntemleri ve saha deneyleri ağırlıkla kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak en çok test ve ölçeklerden yararlanılmıştır. Nicel veri analiz yöntemi olarak en fazla t testi, nitel veri analiz yöntemi olarak betimsel ve içerik analizleri tercih edilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Araştırmaların özet, giriş, yöntem, bulgular, sonuç ve tartışma ve öneriler bölümlerinin bilimsel araştırmalarda bulunması gereken temel unsurlar bağlamında incelenmesi sonucu tezlerin ve makalelerin bazılarında eksikliklerin olduğu görülmüştür. Bu sonuç göz önüne alındığında, bundan sonra yapılacak çalışmalarda araştırmanın bölümleri yazılırken bilimsel araştırmada bulunması gereken unsurlara dikkat edilmesi gerektiği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the studies on active learning between 2013-2018 in Turkey in terms of the qualities that are required in a scientific research. Method: In this study, document analysis is used to examine postgraduate theses and articles on active learning between 2013- 2018 in Turkey. Twenty four (24) theses and twenty eight (28) articles were examined during this process. As a data collection tool, The Academic Publishing Evaluation Questionnaire developed by Demirci, Onuk ve Arikan (2018) was used. The data were analyzed via descriptive anaysis method. Results: According to the findings, the most commonly studied theme was the implementation of active learning strategies. Mostly, quantitative methods and empirical model were preferred. As a data collection tool, scales and achivement tests were commonly used. T test , descriptive analysis and content analysis were among the mostly adopted techniques for statistical analysis. Conclusion and Suggestions: When the studies' summary, introduction, findings, results, discussion and suggestions parts were examined in terms of the qualities that were required in a scientific research, it was found that some of them were lack of certain qualities. Taking this result into account, it can be advisable that researchers should pay attention to these aspects.