Muhasebe meslek mensuplarının uluslararası finansal raporlama sistemine bakış açıları: Edirne ili örneği
The overview of the international financial reporting system (IFRS) of accounting professional members: Sample of Edirne
  1. Tez No: 569062
  2. Yazar: NURİ YIRGAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNAY DENİZ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: UFRS, Muhasebe, Muhasebe Meslek Mensubu, IFRS, Accounting, Professional Member
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Paranın bulunmasıyla hesap ve kayıt tutma işleri ağırlıklı olarak finansal konulara doğru yönelmiştir. Bu ise muhasebe biliminin gelişmesini sağlamıştır. Özellikle uluslararası ticaretin çok hızlı gelişmesi buna bağlı olarak birlikte hareket etmeyi gerektirmiştir. Birlikte iş hukuku bulunan kurum veya kuruluşlar özellikle maddi konularda büyük işbirliklerini gerektirmiştir. Son 50 ila 75 yıl gibi bir süre içinde bilgi teknolojilerinin gelişmesi muhasebede de büyük bir yenilenmeye ve sistemlerin geliştirilmesini sağlamıştır. Gelişen teknoloji ve değişen dünya ikilisi muhasebeyi de etkilemiştir. Özellikle küreselleşme kavramı muhasebe içinde büyük değişimlere yol açmıştır. Uluslararası işlemlerde farklılıkların olması muhasebe konusunda bir standardizasyonun gerekliliğini ortaya koymuştur. Uluslararası birlikteliklerin en önemli ayağının muhasebe olması ve bu operasyonların sağlıklı gerçekleştirilmesi için ortak bir sistem geliştirilmesi gerekliliktir. 2002 yılında planlanan 2005 yılında da hayata geçirilen ortaya atılan çözüm Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) ile büyük oranda çözümün verimli olduğu söylenebilir. Bu araştırmanın amacı, Edirne ilinde yer alan serbest muhasebeci mali müşavirlerin UFRS'ye bakış açılarının ortaya konulmasıdır. Muhasebe meslek mensuplarının UFRS konusunda farkındalıklarının tespit edilmesi ve gereksinimlerinin belirlenmesi açısından bu araştırma önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Developing technology and changing world duo have also affected accounting. In particular, the concept of globalization has led to major changes in accounting. Differences in international transactions have revealed the necessity of a standardization in accounting. Account and record-keeping activities have been predominantly oriented towards financial issues by finding money. This led to the development of accounting science. The rapid development of international trade, in particular, necessitated joint action. The institutions or organizations that have labor law together have required great cooperation especially on the material issues. The development of information technologies in the last 50 to 75 years has led to a major renewal in accounting and the development of systems. It is a necessity to develop a common system for accounting of the most important pillars of international cooperation and for the realization of these operations. The proposed solution implemented in 2002, which was put into practice in 2005, can be said to be highly productive with the IFRS. The aim of this study is to reveal the viewpoints of the public accountants of Edirne in the province of Edirne to IFRS. This research is important in terms of determining the awareness of the professional accountants about IFRS and determining their requirements.