Locally finite simple groups as a products of two inert subgroups
İki inert altgrubun çarpımı şeklindeki yerel sonlu basit gruplar
  1. Tez No: 56909
  2. Yazar: ELİF SEÇKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT KUZUCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Köşegensel Altgruplar, Sonlumsu Doğrusal Grup, Sonlumsu Permutasyon Grup, Dingin Altgruplar, Lokal Sonlu Cisimler, Süzgeçler, Ultrasüzgeçler ve Ultraçarpımlar. vı, Diagonal Subgroup, Finitary Linear Group, Finitary Per mutation Group, Inert Subgroups, Locally Finite Field, Filters and Ultra- products. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz İKİ İNERT ALTGRUBUN ÇARPIMI ŞEKLİNDEKİ YEREL SONLU BASİT GRUPLAR Seçkin, Elif Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mahmut Kuzucuoğlu Ağustos 1996, 89 sayfa Bu tez V. V. Belyaev'e ait köşegensel altgruplar ve sonlumsu doğrusal gruplarla ilgili bazı sonuçların bir derlemesi dir. Ayrıca, bizim Minimal Dingin Olmayan (MNI) grup diye ad landırdığımız gruplar hakkında bir bölüm de içermektedir. Bunlar, öyle G gruplarıdır ki G nin her H altgrubu dingindir, yani her g ? G için \H : H fi Hg\ < oo, ve G sonlu indeksli özaltgrup içermez. Local sonlu dingin ve MNI gruplar ile ilgili yeni bazı sonuçların ispatları verilmektedir. Her lokal sonlu değişmeli MNI grubun, pi asallarının farklı olması zorunluluğu olmadan, Cv local-devirli grupların direk çarpımı olduğunu göstermekteyiz. V. V. Belyaev'in sonuçlarından biri şudur:Eğer bir lokal sonlu basit G grubun en az bir tane köşegensel olmayan sonlu alt grubu varsa, G grubu FGL(V) içine gömülebilir. Bu sayede, sonlu köşegensel olmayan altgruplar içeren lokal sonlu basit grupları nitelendirmek mümkündür. Bu tez, süzgeçler, ultrasüzgeçler ve ultraçarpımlar hakkında detaylı bir çalışma da içermektedir. Buna ek olarak, bütün lokal sonlu cisimlerin sınıflandırılması da verilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOCALLY FINITE SIMPLE GROUPS AS A PRODUCT OF TWO INERT SUBGROUPS Seçkin, Elif M.S., Department of Mathematics Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Mahmut Kuzucuoğlu August 1996, 89 pages This thesis is a survey of the some results of V. V. Belyaev about diagonal subgroups and finitary linear groups. It also contains a section about what we call Minimal Non-Inert (MNI) group. These are the groups G such that for any subgroup H of G, H is inert, that is to say, for all g Ç. G the index \H : H f! H3\ < oo and G does not contain a proper subgroup of finite index. We prove some new results on locally finite inert and MNI groups. We show that an abelian locally finite MNI group is a direct product of locally cyclic groups Cp for not necessarily distinct primes pi. One of the results of V. V. Belyaev is the following: If a locally finite simple group G contains at least one nondiagonal finite iiisubgroup then G is embeddable in FGL(V). Therefore, with this theorem it is possible to characterize the locally finite simple groups which have finite nondiagonal subgroups. This thesis includes a detailed work on filters, ultrafilters and ultra- products. In addition to this, it includes the classification of all locally finite fields as well.