Restoration project of Ekmekcizade Ahmet Paşa Kervansarayı in Edirne
Edirne'de Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayının restorasyon projesi
- Tez No: 56910
- Danışmanlar: EMRE MADRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Edime, Osmanlı harılan, Osmanlı kervansarayları, Tarihi ticari yapılar, Restorasyon, Yeniden tşlevlendirme. vi, Edime, Ottoman han, Ottoman caravansaray, Historic commercial buildings, Restoration, Refunctioning
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
öz EDİRNE'DE EKMEKÇİZADE AHMET PAŞA KERVANSARAYTNIN RESTORASYON PROJESİ Serttaş, Esin Yüksek Lisans, Restorasyon Anabilim Dalı» Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Emre MADRAN Eylül 1996, 169 sayfa Bu çalışma, Edirne'de XVII. yy. Osmanlı yapılarından olan Ekmekcizade Ahmet Paşa Kervansarayının restorasyonudur. Çalışmada, Ekmekcizade Ahmet Paşa Kervansarayının uygulamaya yönelik restorasyon projesini oluşturmak için gerekli veriler araştırılmakta ve restorasyon sonrasında yaşamını devam ettirecek olgular saptanmaktadır. îlk bölümde çalışmanın yöntemi belirtilmektedir. Daha sonraki bölümlerde sırası ile de bölgenin fiziksel tanımı ve tarihsel gelişimi, yapının yakın çevresiyle birlikte fiziksel analizi, yapının genel bir değerlendirmesi, tarihi araştırma, karşılaştırmalı çalışma ve bunların sonucunda yapının Osmanlı han ve kervansarayları arasındaki yeri ve öneminin değerlendirilmesi; elde edilen tüm bu bilgilerin ışığında bir restitüsyon önerisi geliştirilmesi ve bunu izleyen bir restorasyon önerisi şeklindedir.Restorasyon önerisi korama kriterleri esas alınarak; yapının fiziksel sorunlarının değerlendirilmesi kent bütünü içindeki konumunun irdelenmesi, mekansal ve işlevsel potansiyellerinin değerlendirilmesi sonucunda, sağlıklaştırma ve korama amaçlı bir fonksiyon önerisinin geliştirilmesi ile şekillendirilerek sonuç bölümünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EESTORATION PROJECT OF EKMEKÇtZADE AHMET PAŞA KERVANSARAYI İN EDİRNE Serttaş» Esin M.S. in Restoration, Architecture Supervisor: Inst. Emre Madran Septenıber 1996, 169 pages This is a study of Ekmekcizade Ahmet Paşa Kervansarayı, an Ottoman ciîy caravanserai from the XVII. th. century. The very aim of this study is to collect and search necessary data to form practicable restoration projecî of Ekmekcizade Ahmet Paşa Caravanserai and to determine the principles in order to provide îhe continuity of the life of the buiîding after restoration phase, in îhe first chapter; the methodology of the study is explained. The succeeding chapters comprise îhe physical analysis and historical background of the region, general analysis of the close environment and the buiîding, general evaluation of the buildings the historical research and comparative study followed by an evaluation of the caravanserai among îhe Ottoman hans and caravansaray; the resîitution suggestion based on the information acquired in the previous parts of the sîudy. iliAt the end of the evaîuation of physical problems, description of its location in the city and evaîuation of the potentials of the caravanseral, a new proposal for functioning, which comprises rehabilitation and conservations is deveioped, foilowed by a restoration proposal with regard to conservation criteria,