Kruvaziyer turizmde deneyimsel pazarlamanın müşteri sadakati ve tekrar ziyaret etme niyetine etkileri: Kuşadası limanını ziyaret eden yabancı turistler üzerine bir araştırma
The effect of experiential on custumer loyalty and repeat travel behaviour on cruise tourism: A study on foreign tourists visiting Kuşadası port
- Tez No: 569113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM GİRİTLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Deneyimsel Pazarlama, Kruvaziyer Turizm, Müşteri Sadakati, Tekrar Ziyaret Etme Niyeti, Kuşadası, Experiential Marketing, Cruise Tourism, Customer Loyalty, Intention to Revisit, Kusadasi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Pazarlama gelişim süreci ürün, üretim ve satış kavramlarına dayalı olarak, geleneksel pazarlamadan günümüz modern pazarlamasına değişim göstermiştir. Geleneksel pazarlama anlayışı rasyonel kararlara bağlı olarak stratejilerin geliştirilmesini temel almaktadır. Modern pazarlama içerisinde yer alan deneyimsel pazarlama ise veri tabanlı pazarlama stratejileri geliştirme, deneyim oluşturma böylelikle akılda kalıcılığın sayesinde oluşturulmasıyla sağlandığı bir süreci kapsamaktadır. Deneyimsel pazarlama; tüketicilerde merak, duygular, farklılık ve değerlilik gibi hislerin yoğun kullanımı ile deneyim alanları oluşturulmaktadır. Tüketici, oluşturulan deneyimden uzaklaşmasına rağmen deneyimsel pazarlama boyutlarında yer alan beş duyu organının kullanılmasıyla akılda kalıcılık şeklinde devam etmektedir. Bu akılda kalıcılığın kullanılması deneyimsel pazarlamanın temel bileşenini oluşturmaktadır. Turizm sektörü içerisinde fazlasıyla yer alan deneyimsel pazarlama uygulamaları, turizm işletmeleri müşterilerinin deneyiminden kendini özel hissetmesi, tekrarlanmasını istemesi ve memnuniyet gibi duyguların eş ve dosta aktarılması ile bütünselbir süreç olarak değerlendirilmektedir. Yapılan bu araştırmanın temel amacını; Kuşadası limanını ziyaret eden yabancı gemi turistlerinin deneyimsel pazarlamanın kruvaziyer turizm içerisindeki yerinin tespit edilerek deneyimsel pazarlamanın müşteri sadakati ve tekrar ziyaret etme niyetine olan etkisinin incelenmesi oluşturmaktadır. Söz konusu amaç doğrultusunda geliştirilen anket formu, 2017 yılının Haziran ve Ekim ayları arasında kolayda örneklem yöntemi esas alınarak, Kuşadası kruvaziyer limanını ziyaret eden 69 gemi yolcusuolan 550 turiste uygulanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda; Kuşadası Limanı'nı ziyaret eden yabancı turistlerin deneyimsel pazarlama algıları 6 boyut ve bu boyutlara bağlı olarak 24 önermeye sahip olduğu, bu boyutların ise“Hizmet-Keyif, Gemi Performansı, Seyahat Hissiyatı, Görsellik, Düşünsel Katkı ve Yeterlilik”olduğu sonucu tespit edilmiştir. Öte yandan katılımcıların deneyimsel pazarlama kapsamında müşteri sadakati ve tekrar ziyaret etme niyeti ilişkisinin anlamlı, ayrıca deneyimsel pazarlamanın tekrar ziyaret etme niyetinde müşteri sadakatinin kısmi bir aracılık etkisine sahip olduğusonucuna da ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlardan hareketle kruvaziyer turizmde deneyimsel pazarlamanın rolü ve önemi üzerinde durularak sektörde faaliyet gösteren işletmelere çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The marketing development process is the history of product, production and sales concepts, the history of modern marketing from today's modern marketing. Traditional marketing approach is based on the development of strategies based on rational decisions. Experiential marketing in modern marketing includes a process in which data-based marketing strategies are developed and experience is created through the creation of memorabilia. Experiential marketing consumers create areas of experience with the intense use of sensations such as curiosity, sensory emotions, difference, and valence. Despite the deterioration of consumer-generated experience, persistence continues with the use of five sensory organs that are part of experiential marketing. The use of persistence in this mind is the main component of experiential marketing. Experiential marketing practices, which are highly involved in tourism sector, are considered as a holistic process with the feeling of feeling special from the experience of the tourism enterprises customers, asking them to be repeated and transferring the feelings such as satisfaction to their spouses and friends. The main purpose of this research; Investigation of the effect of experiential marketing on customer loyalty and intention to re-visit is determined by determining the place of experiential marketing in the tourism of foreign tourists visiting the port of Kuşadası. The questionnaire form developed for this purpose was applied on 550 tourists to 69 ship passengers between June and October 2017, which visited the Kuşadası cruise port, based on the sampling method. The results of the data were analyzed by SPSS 21.0 statistical package program. As a result of the research, six dimensions of experiential marketing perceptions of foreign tourists visiting Kuşadası Port have been determined. It has 24 propositions depending on the dimensions. The dimensions of experiential marketing are 'Service-Arbitrary', 'Ship Performance', 'Travel Sense', 'Visuality', 'Intellectual Contributions' and 'Qualification'. On the other hand, it was concluded that the relationship between customer loyalty and intention to visit was meaningful and experiential marketing intends to revisit experiential marketing. Based on the findings, various suggestions have been presented to enterprises operating in the sector based on the role and importance of experiential marketing in cruise tourism.