Simulation of unsteady flow in liquid pipelines
  1. Tez No: 14641
  2. Yazar: EMİNE ASLI AKSEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN CAHİT ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Surge Analizi, Pompalarda Geçici Rejimler, Petrol Boru Hatlarında Geçici Rejimler, Surge Analysis, Pump Transients, Pipeline Transients
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET SIVI BORU HATLARINDAKİ GEÇİCİ AKISIN MODELLENMESİ *. AKSEL, Emine Aslı Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Osman Cahit ERALP Mayıs 1991, 165 sahife Bu çalışmada, daha önceden belirlenen bir senaryo için bir petrol boru hattındaki zamana bağlı akışı modelleyen bir yazılım, kişisel bilgisayarlar için FORTRAN77 bilgisayar dili kullanılarak geliştirilmiştir. Geliştirilen yazılım, akışkan özelliklerinin, malzeme özelliklerinin, petrol boru hattına ait özelliklerin, pompaların zamana bağlı olmayan çalışma şartlarının, pompa ve vana karakteristiklerinin bilgisayara aktarılabilmesi için gerekli bir veri giriş bölümünü kapsamaktadır. Daimi şartlardaki debi, zamana bağlı analiz için gerekli zaman adımı ve zaman içerisindeki senaryo kullanıcı tarafından tanımlanabilmektedir. Aynı zamanda, yazılımın daha önce hazırlanmış veriler kullanılarak çalıştırılabilmesi mümkündür. Genelde tüm pompa karakteristikleri olarak nitelendirilen debi, yükseklik ve hızın eksi ve artı değerlerim içeren karakteristikler bilinmediğinden, bunlar normal çalışma şartlarındaki karakteristiklerinden dış değer biçim yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Birpetrol boru hattı boyunca, boru çalışma limitlerinin belirlenmesinden sonra, zamana bağlı bir çözüm elde etmek mümkün olacaktır. Daha sonra çözüm grafik haline getirilerek, zamana bağlı olan rejimde çeşitli kritik noktalarda oluşan basınçların izin verilen en yüksek zamana bağlı basıncı veya kavitasyona bağlı en düşük basıncı geçip geçmeyeceği kontrol edilecektir. Geliştirilen bilgisayar yazılımının denenebilmesi için Birinci Irak- Türkiye Petrol Boru Hattı örnek olarak kullanılacaktır. Çeşitli örnek çalışmalar denenmiş ve sonuçlar grafikler şeklinde verilmiştir. Her örnek çalışma, değişik zaman uzunluklarında 1 ila 3 olayı kapsamaktadır. Daha sonra elde edilen sonuçlar incelenerek, petrol boru hattının zamana bağlı çalışmasının tehlikeli olup olmadığının anlaşılabilmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF UNSTEADY FLOW IN LIQUID PIPELINES AKSEL, Emine Ash M. Sc. in M. E. Supervisor; Prof. Dr. Osman Cahit ERALP May 1991, 165 pages In this study, a personal computer based software is developed to simulate the transient conditions in a liquid pipeline for a defined sequence of events. The main programming language used in this software is FORTRAN77. The developed program has an input part which enables the user to input all the necessary data about the fluid properties, the material properties, properties of the pipeline, the steady state working conditions of pumps, the characteristics of pumps and valves. The steady state flow rate and the time increment for the transient analysis and the sequence of events can be defined by the user. The code may also be executed by a previously prepeared data. Since the complete characteristics of pumps are not available, the normal operating condition characteristics are extrapolated. After determining the operating limits of the pipe along the pipeline, the transient solution is calculated. Solutions can then be represented in graphical forms and checked whether the pressures exceed -111-the maximum allowable surge pressure limits or not at various critical points during the transition period. The first Iraq-Turkey crude oil pipeline system is chosen as a case study for the developed computer code. A number of case studies are tested and results are represented in a graphical form. Each case study consists of 1 to 3 events with their own occurance times. The results are then used to understand whether the pipeline is in the safe side or not during the unsteady conditions. The results are compared with the results of the transient analysis performed in a previous study.