Yurt dışında yaşayan iki dilli Türk çocuklarının Türkçeyi öğrenme ve kullanma süreçlerinde aileler için dijital öğrenme içeriğinin geliştirilmesi
Developing digital learning content for families in the process of learning and using Turkish for bilingual Turkish children living abroad
- Tez No: 813363
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAZHAR BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ana dili, Ana dili eğitimi, İki dillilik, İki dilli eğitim, Öğrenme rolleri, Öğretme rolleri, Mother tongue, Mother tongue education, Bilingualism, Bilingual education, Learning roles, Teaching roles
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçenin Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
İki dilli eğitim, akademik içeriğin ana dil ve ikinci dil olmak üzere iki dilde öğretimini ifade eden bir kavramdır. İki dilli eğitim, öğrencilerin ikinci bir dilde dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini geliştirmesinin yanı sıra birinci dillerinde de akıcılık kazanıp etkili bir şekilde iletişimde kullanmasını sağlar. Almanya'da yaşayan Türkler evde ana dilleri olan Türkçeyi kullanırken günlük yaşantılarında Almancayı da etkili bir şekilde kullanabilmektedir. İki dil arasında geçiş sağlayarak etkili iletişim kurabilmektedirler. Ana dili Türkçe öğretimi büyük ölçüde evde aileler tarafından verilmektedir. Bu çalışma, yurt dışında yaşayan iki dilli Türk çocuklarının Türkçeyi öğrenme ve kullanma süreçlerinde aileler için dijital öğrenme içeriği geliştirmeyi amaçlamaktadır. Katılımcılar belirlenirken Almanya'da yaşayan iki dilli Türk çocukları sınırlılık dahilinde ele alınmıştır. Araştırmanın sınırlılığı çerçevesinde 30 çocuk ve aileleriyle çalışılmıştır. Almanya'da yaşayan Türk çocuklarının ailelerinin çocuklarına Türkçe öğretme ve çocukların Türkçe öğrenme süreçlerini derinlemesine anlamak amacıyla durum çalışması yöntemi seçilmiştir. Veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu çalışmanın verileri içerik analizi tekniğinden yararlanılarak çözümlenmiştir . Katılımcılar ve ailelerin Türkçe öğrenmeye karşı tutumları tek tek incelenmiş, elde edilen verilere göre öğrenci ve aile rolleri belirlenmiştir. Bu rollere göre dijital öğrenme içeriği geliştirilip ailelere Türkçe öğretmede rehberlik yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bilingual education is a concept that expresses the teaching of academic content in two languages, the mother tongue and the second language. Bilingual education enables students to develop their listening, speaking, reading and writing skills in a second language, as well as to acquire fluency in their first language and use it effectively in communication. While Turks living in Germany use their mother tongue Turkish at home, they can also use German effectively in their daily lives. They can communicate effectively by switching between two languages. Turkish is mostly taught at home by parents. This study aims to develop digital learning content for families in the process of learning and using Turkish by bilingual Turkish children living abroad. While determining the participants, bilingual Turkish children living in Germany were considered within the limitations. Within the limitations of the study, 30 children and their families were studied. The case study method was chosen in order to teach Turkish to the children of the families of Turkish children living in Germany and to understand the Turkish learning processes of the children in depth. A semi-structured interview form was used as a data collection technique. The data of this study were analyzed using the content analysis technique. The attitudes of the participants and families towards learning Turkish were examined one by one, and student and family roles were determined according to the data obtained. According to these roles, digital learning content was developed and families were guided in teaching Turkish.