Kadın okul yöneticilerinin lider davranış düzeyi ile öğretmenlerin iş doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between leader behavior level of women school managers and teachers 'job satisfaction
  1. Tez No: 569153
  2. Yazar: SEMA TAŞKESENLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SOMAYYEH RADMARD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, lider, Liderlik, lider davranışı, yönetici, Job satisfaction, leader, leadership, leader behavior, manager
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalışmasında, İstanbul Küçükçekmece ilçe merkezinde bulunan ilköğretim ve liselerde görev yapan“Kadın okul yöneticilerinin lider davaranışı sergileme düzeylerine bağlı olarak öğretmenlerin iş tatmini düzeyleri arasındaki ilişkinin öğretmen görüşlerine dayanarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır ve elde edilen verilerin analizi SPSS 22 programında çözümlenmiştir. Standart sapma, aritmetik ortalama, t-testi, anova, scheffe, tamhane's, T2, korelasyon analizi ve regresyon analizi testi teknikleri verilerin analizinde kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Ekvall ve Arvonen (1991) tarafından geliştirilen ve Tengilimoğlu (2005) tarafından geçerlenen ”Lider Davranış Ölçeği“ kullanılmıştır. ”Lider Davranış Ölçeği“, ”Minnesota İş Doyum Ölçeği ve araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu elde edilen verilerin değerlendirilmesinde kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; araştırmaya katılan öğretmenler orta düzeyde lider davranışı algısına sahipken iş doyum düzeylerinin de orta derecenin üzerinde olduğu görülmektedir. Kadın yöneticilerin lider davranışı göstermeleri başarı odaklı liderlik boyutunda mesleki kıdemlerine göre anlamlı iken, iş doyumları mesleki kıdemlerine göre anlamlı farklılaşma göstermemektedir. Kadın okul yöneticilerinin lider davranışı gösterme algıları ile iş doyumları arasında pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu görülmüştür ve buna ek olarak elde edilen sonuçlar öğretmenlerin başarı, destek, üreten ve otorite odaklı liderlik algılarının iş doyumlarının %0,1'ini açıkladığı sonucunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it is aimed to determine the relationship between job satisfaction levels of teachers working in primary and high schools, which schools are located in the district center of Küçükçekmece in İstanbul, based on depending on the level of leadership behavior of female school administrators. In this research, relational screening method was used and the obtained analysis of data was analyzed by SPSS 22 program. Standard deviation, arithmetic mean, t-test, anova, scheffe, tamhane's, T2, correlation analysis and regression analysis test technics were used to analyze the data. The Leader Behavior Scale, which was previously developed by Ekvall and Arvonen (1991) and validated by Tengilimoğlu (2005), was used to evaluate the data obtained.“Lider Leader Behavior Scale ”," Minnesota Job Satisfaction Scale and personal information form which created by the researcher were used to evaluated the obtained datas. According to the results obtained in the research is that although the teachers who participated in the study had medium perception of leader behavior, job satisfaction levels were above the medium level. While female managers' showing leadership behavior is meaningful in terms of achievement-oriented leadership according to their professional seniority, job satisfaction does not differ significantly according to their professional seniority. It was seem that a positive relationship between female school administrators' perceptions of showing leadership behavior and job satisfaction. And in addition to this, the obtained results showed teachers' perceptions of achievement, support, producing and authority-oriented leadership explained 0.1% of job satisfaction of teachers'.