Sociocultural factors affecting efl learners' anxiety in a Turkish setting
Türkiye ortamında yabancı dil öğrencilerinin anksiyetelerini etkileyen sosyokültürel faktörler
- Tez No: 569233
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN TÜTÜNİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: FLA: Yabancı dil anksiyetesi, SKT: Sosyokültürel Teori, SKF: Sosyokültürel Faktörler, FLCAS: Sınıf ortamında yabancı dil öğrenme anksiyetisi, PI: Akran, Etkileşimi, TA: Total anksiyete, Foreign language anxiety (FLA), sociocultural theory (SCT), sociocultural factors (SCFs), foreign language classroom anxiety (FLCAS), factor analysis (FA), total anxiety (TA), English as a foreign language (EFL)
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada, yabancı dil anksiyetesi (FLA), EFL öğrencilerinin bir Türkçe konuşulan ortamında yaşadığı sosyokültürel faktörlerin neden olduğu bir etki olarak değerlendirilmiştir. Horwitz'in belirttiği gibi FLA, dil öğrenme sürecinin benzersizliğinden kaynaklanan kendine özgü bir algı ve inanç yapısıdır. Aynı şekilde, Spielberger'in (1983) belirttiği gibi, anksiyete, otonom sinir sisteminin uyarılması ile ilişkili öznel gerginlik hissinden başka bir şey değildir; oysa Scovel (1978) anksiyeteyi, zayıflatıcı ve kolaylaştırıcı anksiyete arasında ayrım yaparak netleştirilmesi gereken belirsiz bir duygusal değişken olduğunu ifade etmektedir. Bu araştırma, FLA (yabancı dil anksiyetesi) değişkenini, Vygotsky'nin (1978) sosyokültürel teorisinden (SKT) türetilmiş bir etki olarak ele almaktadır. Vygotsky'nin SKT'sine dayanarak, bu çalışma, tutum ve inançlar (kendi kendini düzenleme, iskele, akran etkileşimi, geri bildirim ve özel konuşma gibi) sosyokültürel faktörlerin (SKF'ler) Türk ortamındaki EFL öğrencilerine anksiyete yaratıp yaratmadığını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu faktörlerin öğrencilerin anksiyete ve başarı ile nasıl etkileşime girdiğini araştırmak için, Horwitz ve ark. (1986) tarafından FLCAS diye adlandırılan bir sınıf ortamında yabancı dil öğrenme anksiyete anketi, İstanbul, Türkiye'deki üç farklı üniversitede EFL öğrencilerine uygulanmıştır. Daha önce, FLCAS üç farklı üniversiteden 370 öğrenciye doldurmaları için verildi, ancak tez amacı için onlardan 273'ü seçildi çünkü sadece bu 273 öğrenci bilgileri tamamen doldurmuştu. SKF'lerin ilgili faktörlerinin, potansiyel anksiyete (FLCAS'taki faktörleri tetikleyen) işlevi görmesinin tanımlanıp tanımlanamayacağını belirlemek için, SPSS kullanılarak faktör analizi (FA) kullanılmıştır. Dahası, SKF'lerin FLCAS'a (yabancı dil öğrenme sınıf anksiyete ölçeği) olan güvenilir faktör yükleri, SKF'lerin anket için yeni bir ölçü olarak belirlenebileceğini kanıtladı. Bulgular, sosyokültürel faktörler ile dil anksiyetesi arasında iç içe girmiş önemli bir ilişki olduğunu göstermiştir. Önemli bir p değerine sahip olamayan akran etkileşimi (PI) hariç, faktörlerin neden olduğu Total Anksiyete (TA) ile birlikte SKF'ler ve öğrencilerin başarısı negatif istatistikler tuttuğu için negatif korelasyonludur. Ayrıca, öğrencilerin yabancı dil yeterliliğine karşı küçümseyici tavırları, onlara daha fazla anksiyete yaşattıracağı ortaya çıkmıştır. Olumsuz ya da aşağı yönlü bir korelasyon, SKF'lerden birinin yükselmesi durumunda hem total anksiyete (TA) hem de EFL öğrencilerinin başarılarının ani düşüş yaşayacağı gerçeğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, foreign language anxiety (FLA) has been considered as an ailing effect caused by sociocultural factors (SCFs), which EFL students experience in a Turkish setting. As Horwitz holds, FLA is a distinct complex construct of self-perception and beliefs arising from the uniqueness of the language learning process. Likewise, as stated by Spielberger (1983), anxiety is nothing but the subjective feeling of tension, apprehension …associated with the arousal of the autonomic nervous system whereas Scovel (1978) states anxiety is an ambiguous affective variable to be made clear by distinguishing between debilitative and facilitative anxiety. This research approaches FLA as a variable derived from the sociocultural theory (SCT) of Vygotsky (1978). Based on SCTof Vygotsky, this study aspires to find out whether or not the sociocultural factors (SCFs) such as attitudes and beliefs (self-regulation, scaffolding, peer interaction, feedback, and private speech) inflict anxiety on EFL learners in a Turkish setting. To investigate how those factors interplay with students' anxiety and achievement, a questionnaire of anxiety called FLCAS by Horwitz et al. (1986) was administered to EFL students at three different universities in Istanbul, Turkey in 2016. The FLCAS was first given to 370 students from three different universities to be filled out on a psychometric Likert Scale, but only 273 of the population were picked out for the thesis aim since only the downsized population had fully completed the questionnaire with the information needed. In order to ascertain and validate if the pertinent factors of SCFs could be defined to function as potential anxiety-provoking factors in the FLCAS, factor analysis (FA) was employed using SPSS version 25.0. What's more, extracting the reliable factor loadings of the SCFs on FLCAS proved that the SCFs could be designated as a new dimension for the questionnaire. The findings were reported to indicate that there exists a confluently significant relationship between SCFs and language anxiety in a Turkish setting. Moreover, it was revealed that the SCFs and students' achievement as well as TA caused by the SCFs are negatively correlated holding negative statistics with significant p-values except for the peer interaction (PI) not holding a significant p-value. Furthermore, it became evident that students' belittling attitude of their foreign language competence would make them experience English language learning deficiency due to being exposed to the vortex of potential xenoglossophobia. The negative or downhill correlation is indicative of the fact that once one of the SCFs escalates, both TA and EFL learners' achievement would nosedive.