Ceza Hukuku ve Bilişim Hukuku bağlamında TCK md. 245/a yasak cihaz veya programlar suçu
Article of 245/a of Turkish Criminal Law: Illicit devices or programmes crime in the context of criminal law and information Technology Law
  1. Tez No: 569240
  2. Yazar: YASİN YANAR
  3. Danışmanlar: DR. MEHMET BEDİİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: bilişim suçu, teknolojik gelişmeler, suçla mücadele, hazırlık hareketi, cihaz ve program, Cybercrime, technological developments, fight against crime, preparatory movement, device and programme
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
İçinde bulunduğumuz çağın en büyük değeri bilgidir. Teknoloji dünyasında yaşanan hızlı ve süreklilik arz eden gelişmelerle birlikte, her türlü bilgiye her an kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Bilgi ile teknoloji dünyası arasındaki ilişki bilişim sistemleri aracılığıyla sağlanmaktadır. Bilişim sistemleri ekonomi, sağlık, eğitim ve bilimsel araştırmalar gibi hayata dair birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde devlet kurumları, ticari işletmeler ve bankalar gibi birçok kurum ve kuruluş bütün iş ve işlemlerini gerçekleştirirken bilişim sistemlerini kullanmaktadır. Bu denli büyük bir önem sahip olan bilişim sistemlerinin, suç işlenmesini kolaylaştıran yapısı dikkat çekmektedir. Bilişim sistemlerinin bu özelliği, kötü niyetli kişilerce suç işlemek amacıyla kullanılmıştır. Bu durumda yeni bir suç türü olan bilişim sistemlerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu suçların yanında var olan bazı suç tipleri de bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenmeye başlanmıştır Bu suçlarla mücadele kapsamında Türk Ceza Kanunu' nda çeşitli bilişim suçları düzenlenmiştir. Kanun koyucu tarafından yakın geçmişte kabul edilen yeni sayılabilecek TCK 245/A maddesinde düzenlenen ' Yasak cihaz veya programlar ' suçu da bu suçlardan biridir. TCK 245/A maddesi, bilişim suçlarına hazırlık hareketi niteliğindeki fiilleri cezalandırmaktadır. Bu suçun kabul edilmesiyle bilişim suçlarıyla daha yolun başında etkin ve caydırıcı bir şekilde mücadele edilmesi bakımından önemli ve olumlu bir adım atılmıştır Bu çalışma kapsamlı bir kaynak araştırması ışığında hazırlanmış ve konunun uygun bir şekilde incelenebilmesi için, konu ile ilgili tüm kaynak ve doktrin çalışmaları esas alınmıştır. Hukukumuza yeni giren bu suç tipi için, çalışmamızın kaleme alındığı tarih itibariyle yolumuzu aydınlatabilecek nitelikte bir yargı kararı mevcut olmadığından bilişim suçlarıyla ilgili genel kavramlara ilişkin yargı kararlarına yer verilmiştir. Çalışmamızın amacı, hukukumuza yeni giren bu suçun uygulama alanının belirlenmesine yardımcı olmak, bu suça yönelik olarak gerçekleştirilecek bilimsel çalışmalara rehberlik edebilmek ve uygulamada yaşanabilecek sorunların çözümüne ışık tutabilmektir.
Özet (Çeviri)
Information is the greatest value of our era. With the rapid and continuous developments in technology, all kinds of information are easily accessible at any time. The relationship between information and technology is provided via information systems. Information systems could be seen in many areas such as economics, heath, education and scientific research. Today, many institutions and organizations such as government agencies, commercial enterprises and banks use information systems to perform all their business and transactions. It must be point out that information systems have a feature which would make the commitment of crimes easier. This feature of information systems has been used by malicious people to commit crimes and this has led to the emergence of cybercrime as a new type of crime. Apart from those new types of crimes, some previous types of crimes have now been committed by the use of information systems as well. Therefore, in order to fight the crimes, which are committed by the use of information systems, new various types of offences are regulated under the Turkish Criminal Code. The crime“Prohibited devices or programmes”regulated under Article 245/A of the Turkish Criminal Code is one of the offenses that was recently introduced by the legislator. Article 245/A of the Code punishes the acts that constitute a preparatory movement for the cybercrimes. With the introduction of this crime, an important and positive step was taken for an effective and deterrent fighting against cybercrimes from the very beginning. This study is prepared in the light of a comprehensive literature review, and all resources and doctrinal discussions related to the topic are taken into account to properly tackle the subject. As there is no judicial decision to be taken into consideration for this new type of crime as of the date of submission of this study, judicial decisions on the general concepts related to cybercrimes are examined in this work. The aims of this study are to help the determination of the scope of application of this new type of crime, to guide the scientific studies related to cybercrimes, and to shed light on the solutions that may occur in practice.