Russia Syria policy as UN Security Council permanent member
BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olarak Rusya'nın Suriye politikası
  1. Tez No: 569284
  2. Yazar: MERYEM GÜLNAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Realizm, Rusya, Suriye, Realism, Russia, Syria, United Nations, United Nations Security Council
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez Rusya ve Suriye'nin tarihsel köklerini, işbirliğini, çıkarlarını ve bu çıkarlar doğrultusundaki neticelerinin tüm dünyaya yansımasını araştıran bir çalışmadır. Bu tezde Rusya ile Suriye arasındaki ilişkiler hem Sovyetler Birliği dönemi, hem de Rusya Federasyonu kurulduktan sonraki dönem olarak ele alınmıştır. Rusya ve Suriye arasındaki ilişkiler ise SSCB'nin ilk zamanlarından beri başarıyla gelişmeye başlamıştır. Bu tezde“Arap Baharı”olarak adlandırılan Mısır ve Tunus ayaklanmalarının başlangıcı ve 2011 yılında bu ayaklanmanın Suriye'ye sıçraması, ayaklanmalara karşı Birleşmiş Milletler olarak ve ayrıca Güvenlik Konseyi üyesi olarak Rusya ve diğer daimi üyelerin izlemiş olduğu politikalar irdelenmiştir. Bu tezin temel argümanı; tüm dünyada yankı uyandıran Suriye krizinin temel nedenlerinin ne olduğu, Esad'ın sahip olduğu gücün kaynağını, Rusya'nın bölgedeki rolünü ve göz ardı edemeyeceği çıkarlarının neler olduğunu realizmin sunduğu kuramsal pencereden ışık tutarak ortaya koymaktır. SSCB'nin dağılması sonrası Rusya'nın yaşadığı kaos ve hayal kırıklığının izleri Vladimir Putin döneminde büyük ölçüde silinmiştir. Putin döneminde artan petrol ve gaz gelirleri ile Rusya'nın ticareti artmış; halkın hayat standardı yükselmiştir. Rusya'nın artan ekonomik gücü dış politikaya yeni ufuklar çizmiştir ve dış politikada güce dayalı politika izlemiştir. Esad rejimine verdiği desteğin temel nedeni ise hem ekonomik, hem de siyasi açıdan bölgedeki gücünü özellikle Batı'ya karşı korumaya çalışmasıdır. Aynı zamanda 2015 Suriye krizi ile Rusya artık sadece kendi bölgesinde değil, dünyanın herhangi bir yerinde kendi çıkarlarını ilgilendiren konularda, küresel bir güç olarak olaylara müdahil olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the historical roots, cooperation and interests of Russia and Syria and their reflections to the world. In this thesis, relations between Russia and Syria are considered as the period after the establishment of both the Soviet Union period and the Russian Federation. Relations between Russia and Syria have started to develop successfully since the early days of the USSR. Topics discussed in the thesis are the beginning of the Egyptian and Tunisian uprisings called the Arab Spring and the rise of this uprising to Syria in 2011. In addition the policies of the United Nations about these uprisings and the policies of Russia as the permanent member of the Security Council. The main argument of this thesis is that the main reasons of the Syrian crisis that reverberate all over the world, the source of the power of Assad, the role of Russia in the region and the interests cannot be ignored. Moreover, thesis tries to explain these issues by shedding light from the theoretical window presented by realism. After the disintegration of the USSR, the traces of chaos and frustration experienced by Russia were largely erased during the period of Vladimir Putin. In the period of Putin, Russia's trade increased with increasing oil and gas revenues; living standard of the people has risen. Russia's growing economic power has drawn new horizons for foreign policy and Russia has pursued foreign policy based on power. The main reason for his support for the Assad regime is both economic and political; it tries to protect the region's power especially against the West. At the same time, with the Syrian Crisis of 2015, Russia has now shown that it can intervene as a global power in matters of its own interest not only in its own region, but in any part of the world.