Preservation and rehabilitation project for Çınarlı Square in Ayvalık
Ayvalık'ta Çınarlı Meydanı için koruma ve sağlıklaştırma projesi
- Tez No: 56930
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ASATEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tarihi Kentsel Sit, Meydan, Dini Yapı, Geleneksel Konutlar, Koruma, Sağhklatırma, Yeniden İşlevlendirme. VI, Historic Urban Site, Square, Religious Building, Traditional Residences, Preservation, Rehabilitation, Refiinctioning. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET AYVALIK' TA ÇINARLI MEYDAN İÇİN KORUMA VE SA?LIKLAŞTIRMA PROJESİ Okur, Meltem Yüksek Lisans, Restorasyon Anabiiinı Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi. Doç. Dr. Gül Asatekin Eylül 1996, 164 sayfa Tezin amacı, Ayvalık' in tarihi yerleşim alanında yer alan Çınarlı Meydan'ın sağlıklaştmlması ve korunması ile ilgili bir projenin hazırlanmasıdır. Bu alan, merkezinde camiye çevrilmiş bir kilise ve geleneksel konutlarla çevrelenmiş meydan İle tanımlanır. Öneriler Çınarlı Meydan'ın sorunları ve potansiyelleri değerlendirildikten sonra geliştirilmiştir. Bu çalışmada Ayvahk' in gelişimi içinde, tarihi ve kültürel değere sahip Çınarlı Meydan etrafındaki tarihi dokunun sorunları ve potansiyelleri değerlendirilerek çözüm önerileri geliştirilmiştir. Birinci bölüm çalışmanın amacını ve yöntemini içerir. İkinci bölümde Ayvalık' m bugünkü durumu, özellikleri ve tarihi gelişimi araştırılmıştır. Üçüncü bölümde, tampon bölge olarak tanımlanan, Çınarlı Meydan'ın yakın çevresinin çevresel ve fiziksel özellikleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde, aynı işlemler daha detaylı olarak Çınarlı Meydan için yapılmıştır. Yapı gruplarının mimari Özellikleri strüktürel durundan ve kullanıma ilişkin problemleri tespit edilmiştir. Beşinci bölüm, yakın çevre, Çınarlı Meydan ve çevresindeki yapıların bu analizlere göre değerlendirilmesidir.Altıncı bölümde, çalışılan meydan için kararlar ve öneriler geliştirilmiştir. Genel restorasyon yaklaşımı ve örgütlenme modeli belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRESERVATION AND REHABILITATION PROJECT FOR ÇINARLI SQUARE IN AYVALIK Okur, Meltem M.S. in Restoration, Architecture Supervisor: Assoc.Prof Dr. Gül Asatekin September 1996, 164 pages The aim of thesis is to prepare a preservation and rehabilitation project for a specific district of the historical settlement in Ayvahk, which is called Çınarlı Meydan (square). The area is defined by the square at the center, a church converted to a mosque and a number of residential buildings surrounding it. The proposals are developed after the evaluation of problems and potentials of Çınarlı Meydan. The first chapter comprises the aim and the methodology of the study. In the second chapter, characteristics of Ayvalık at present situation and its historical background are studied. In the third chapter, environmental and physical characteristics of the near surroundings of Çınarlı Meydan that is defined as a buffer zone are examined. In the fourth chapter, the same method for Çınarlı Meydan is followed in more detail. The architectural characteristics, structural conditions and the use problems of the building groups were studied. The fifth chapter is the evaluation of the buffer zone, Çınarlı Meydan and buildings in the area according to these analyses. In the sixth chapter, decisions and proposals are developed for the surveyed square. General principles of restoration and organization model are determined. m