Üniversitelerde iç kontrol sisteminin uygulanabilirlik düzeyine yönelik bir çalışma: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi örneği
A study on the applicability level of internal control system in universities: Burdur Mehmet Akif Ersoy University sample
- Tez No: 569306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, İç Kontrol Bileşenleri, İç Kontrol Modelleri, Yeni Kamu Yönetimi Yaklaşımı, Internal Control, Internal Control Components, Internal Control Models, New Public Management Approach
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Teknolojik ve iktisadi gelişmeler, zaman içerisinde kuruluşları çok sayıda faaliyetin çok sayıda kişi ve karmaşık süreçlerle yürütüldüğü bir yapıya büründürmüştür. Bu durum kamu yönetimini, değişen çevre koşullarına uyum sağlamak ve değişimi yönetmek için yeni yönetsel araçlar geliştirmeye itmektedir. Yani günümüz çağdaş devlet anlayışı, kamu kaynaklarının daha iyi yönetimini ön plana çıkararak kaynakların etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasını esas alır. Bu temeli esas alan kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmaları son dönemde hız kazanmıştır. Özel sektör uygulamalarının kamuya uyarlanması olarak da tanımlanan Yeni Kamu Yönetimi yaklaşımının yaygınlaşması ile iç kontrol sistemi uygulamaları daha da önem kazanmıştır. Bu yaklaşım ile birlikte iç kontrol sistemi, yöneticilerin yönetim işlevini gerçekleştirmesinde önemli bir araç haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological and economic developments have led organizations to undertake a multitude of activities and complex processes over time. This pushes public administration to adapt to changing environmental conditions and develop new managerial tools to manage change. That's to say, today's modern state concept is based on the efficient, economical and efficient use of resources by emphasizing the better management of public resources. Restructuring efforts in public administration based on this foundation have recently gained momentum. Internal control system practices have gained more importance as the New Public Management approach, which is also defined as the adaptation of private sector practices to the public, has become more widespread. With this approach, the internal control system has become an important tool in executing the management function of managers.