Plotinos ve Farabi'de estetik ve güzellik
Aesthetics and beauty in Plotinos and Farabi
  1. Tez No: 569319
  2. Yazar: BURCU TOMBUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE ÇELİKKAN GECE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Platon, Plotinos, Farabi, Estetik, Güzel, Güzellik, Bir, Mutlak Güzel, Platon, Plotinos, Farabi, Aesthetic, Beautiful, Beauty, One, Absolute Beauty
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Tombul, Burcu“Plotinos ve Farabi'de Estetik ve Güzellik”, Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale, 2019 Bu çalışma, Antik Yunan felsefesinde önemli bir yeri olan Platon'un estetik ve güzellik anlayışını esas kabul ederek, kendisinden sonraki dönemde antik Yunan'da yaşamış olan Plotinos ve İslam Felsefesi'nde önde gelen düşünürlerden olan Farabi'nin estetik ve güzellik anlayışlarını karşılaştırmalı olarak ele almayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda öncelikli olarak estetik, güzel ve güzellik kavramları esas alınmış ve derin bir literatür taraması yapılarak birincil kaynaklara ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sınırları felsefi düşünürlerimizin güzellik anlayışları dikkate alınarak çizilmiştir. Platon'un iyi ve güzel kavramları, iyi ideası ile mutlak güzel arasındaki ilgi Farabi'nin felsefi düşüncesinde görülmektedir. Yine Plotinos'un ve Yeni – Platoncu felsefi düşünürlerin Sudur Nazariyesinin ve Tanrı – âlem güzelliği düşüncelerinin Farabi'nin felsefesi üzerinde derin tesiri görülmektedir. Bu eksen doğrultusunda Farabi oluşturduğu felsefesinde, İslam düşüncesini de temele koyarak“Güzel”,“Bir”,“Mutlak Güzel”kavramlarını tanımlamış ve yorumlamıştır.
Özet (Çeviri)
Tombul, Burcu“Aesthetics and Beauty in Plotinos and Farabi', M.Sc. Thesis, Kırıkkale, 2019 Based on the sense of aesthetics and beauty of Platon who have an important role in ancient Greek philosophy, this work is aimed for addressing comparatively the sense of aesthetics and beauty of Platinos who lived in the later period in ancient Greek and the sense of aesthetics and beauty of Farabi who is one of the leading Islamic philosopher. In line with this target the concepts aesthetic, beautiful and beauty are primarily taken as a basis and there has been tried to reach primary sources by conducting a comprehensive literature search. The frontiers of study has been drawn by taking into account the sense of beauty of philosophical thinkers. Platon's concept of good and beauty, in relation between the idea of good and absolute good also been seen in Farabi's philosophical thought. Again, Platinos and neo-Platonist philosophical thinkers having the idea of God-Universe beauty thoughts and the theory of emanation have appeared a deep impact on Farabi's philosophical thoughts. In line with this axis, philosophy created by Farabi, fitting the base upon islamic thoughts, he has described and commented on the concepts ”Beauty“, ”One“, ”Absolute Beauty"