Çalışan dayanıklılığının işletmelerde verimlilik algısına etkisi
The effects of employee resilience upon the perception of efficiency at the workplaces
- Tez No: 569337
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY DEMİRALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışan Dayanıklılığı, Verimlilik Algısı, Sübjektif Performans Algısı, Employee Resilience, Perception of Efficiency, Subjective Perception of Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Psikolojik sermaye, bireyin sahip olduğu olumlu ve geliştirilebilir özellikler bütünü olarak tanımlanmaktadır. İnsan kaynakları ve örgütsel davranış alanlarına yeni bir bakış açısı getiren psikolojik sermayenin öz yeterlilik, iyimserlik, umut ve dayanıklılık olmak üzere dört temel alt boyutu bulunmaktadır. Dayanıklılık boyutu çalışanların iş doyumu, örgütsel bağlılıkları, işten ayrılma niyetleri gibi önemli yönetsel ve örgütsel olguları etkilediği ileri sürülen ve giderek değişimlerin stresli iş ortamlarının yer aldığı iş dünyasında önem kazan bir kavram olarak belirginleşmektedir. Çalışan dayanıklılığın sonuçları çerçevesinde verimlilik ve işletme performansı üzerinde etkili olduğuna dair literatürde farklı çalışmalara rastlanmıştır. Ancak diğer çalışmalarda ortaya çıkan dolaylı ilişkilerin yanı sıra çalışan dayanıklılığının, çalışan verimliliği ve işletme performansı üzerindeki doğrudan etkisine yönelik bu araştırmanın da katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Çalışanların dayanıklılığının işletmelerdeki çalışan verimliliği üzerindeki etkisi ve bu etkide çalışanların sübjektif performans algısının çalışan verimliliğine yansımasına yönelik nedensellik ilişkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Çalışanlarının dayanıklılık düzeylerinin verimlilikleri üzerindeki etkisinde işletmenin performans algılarının bir aracılık rolü olup olmadığı ortaya konulmaya çalışmıştır. Çalışanların dayanıklılıklarının, işletmenin performans algıları üzerindeki etkisi ve bu etkinin de çalışanların verimlilik algısına yansımasına yönelik nedensellik ilişkisinin araştırılması temel amacı kapsamında oluşturulan kavramsal modeller yapısal eşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Araştırma modelinin analizi sonucunda çalışanların dayanıklılık düzeylerinin, verimlilik algılarını %93 oranında ve sübjektif işletme performansı algılarını da %77 oranında artırdığı bulgusuna ulaşılmıştır. Çalışan dayanıklılığının, verimlilik algısı üzerindeki etkisinin %30'luk kısmının ise sübjektif işletme performansı algısı aracılığıyla dolaylı olarak gerçekleştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Psychological capital is defined as an individual's features that are positive and could be developed. Bringing a novel perspective to the field of human resources and organizational behavior, psychological capital fundamentally consists of four sub-dimensions: self-efficacy, optimism, hope, and resilience. The facet of resilience, exponentially gaining more importance in ever-changing and stressful job environment, is regarded as a notion which is claimed to affect such significant phenomena as employees' job satisfaction, job engagement, and intention to turnover. In the literature review, manifold studies conducted on the effect of employee resilience upon efficiency and company's functioning have been encountered. Along with the indirect interrelationships emerged from other studies, this research into the direct effect of employee resilience upon employee efficiency and company's functioning has been considered to make a contribution too. Through the research, it is aimed to investigate the effect of employee resilience upon employee efficiency in the workplace and, within this effect, the causal relationship between employees' subjective perception of performance and their efficiency. Accordingly, it has been endeavoured to reveal whether their perception of company's functioning has a mediating role to play in the effect of degree of resilience upon employee efficiency. Conceptual framework devised with a view to investigate the causal relationship between employees' resilience and their perception of company's functioning, and further examine the effect of this relationship upon employees' perception of efficiency have been analyzed through structural equation modelling. In the analysis, it has been found out that the degree of employees' resilience increased their perception of efficiency by 93% and their subjective perception of performance by 77%. As to the portion in which employee resilience influences the perception of efficiency, 30% has been found to occur indirectly via the subjective perception of performance.