Türk Hukukunda evlât edinme
Adoption in Turkish Law
  1. Tez No: 569348
  2. Yazar: CANAN HAVVA SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURŞEN AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Evlât Edinme, Küçüklerin Evlât Edinilmesi, Ergin ve Kısıtlıların Evlât edinilmesi, Hüküm ve Sonuçlar, Şartlar
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Türk Hukukunda Evlât Edinme başlıklı çalışmada, genel olarak evlât edinme, evlât edinmenin şartları, hüküm ve sonuçları ile kaldırılması konuları incelenmiştir. Bu doğrultuda toplam üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde evlât edinme hakkında genel bilgiler, ikinci bölümünde evlât edinmenin şartları, üçüncü bölümünde evlât edinmenin hüküm ve şartları, hükümsüzlüğü ve evlâtlık ilişkisinin kaldırılması konuları anlatılmıştır. Çocuk ile annesi arasında doğumla, çocuk ile babası arasında ana ile evlilik, tanıma ya da mahkeme kararı ile kurulan soybağı evlât edinme yoluyla da kurulabilmektedir. Yapay bir soybağı oluşturan evlât edinme müessesesi Türk Hukukuna ilk olarak 743 sayılı Türk Medeni Kanunu ile girmiş, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda ise yeniden düzenlenmiştir. Bu çalışmada yer yer iki kanun karşılaştırılmıştır. Kanun evlât edinme müessesini, küçüklerin evlât edinilmesi ile ergin ve kısıtlılarını evlât edinilmesi şeklinde ikiye ayırarak düzenlemiştir. Evlât edinme müessesinin amacının küçüklerin korunması ve aile ortamında sevgi içerisinde büyümesi olmasından dolayı Kanun küçüklerin evlât edinilmesini daha ayrıntılı düzenlemiştir. Bu çalışmada da Türk Hukukunda evlât edinme için aranan şartlar, evlât edinmenin hüküm ve sonuçları ele alınarak evlât edinen ve evlâtlık açısından meydana gelen değişikliklerin ne olduğu, evlât edinme ilişkisinin hangi hallerde kaldırılabileceği hususları incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study titled Adoption in Turkish Law, adoption in general, conditions for the adoption, provisions and results of adoption and abolition of the adoption relationship has been examined. In this direction the first part of the study, which consisting of a total of three parts, adoption in general, conditions for adoption the second part, provisions and consequences of adoption, invalidity and abolition of the adoption relationship are explained. The paternity between the child and his mother is established by birth; the paternity between child and his father is established by marriage with mother, recognition and court decision. The adoption institution, which constitutes an artificial genealogy, entered Turkish Law with the Turkish Civil Code No.743 and was reorganized in the Turkish Civil Code No.4721. In this study, two laws have been compared. The law regulates the adoption institution by separate it two titles which includes the adoption of the minors and the adoption of the adults and people who have been deprived of legal capacity. Since the aim of the adoption institution is to protect the minors and to grow in love in the family environment, the law has regulated the adoption of minors in more detail. In this study, the conditions and realization of adoption the terms and results of adoption and changes occurred with adoption, the situations in which the adoption relationship can be removed are examined in Turkish Law. KeyWords: Adoption, adoption of minors, adoption of adults and people who have been deprived of legal capacity.