Boşanma sürecindeki kadınların psikolojik dayanıklılık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
An lnvestigation of psychological resilience levels of women who are in divorce process according to some variables
- Tez No: 569382
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Dayanıklılık, Boşanma, Kadın, Aile Mahkemesi, Phychological Resilience, Divorce, Women, Family Court
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Boşanmada yaşanan hem nitel hem nicel artış ile birlikte bu süreçten etkilenenlere yönelik yapılan çalışmalarda da artış ve çeşitlilik gözlenmeye başlamıştır. Bu araştırma, boşanma sürecinde olan kadınların psikolojik dayanıklılıklarının yaş, öğrenim durumu, çalışma durumu, gelir durumu, çocuk sahibi olma, aile ile birlikte yaşama durumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya İzmir ilinde yaşayan, boşanma davası çekişmeli olarak devam etmekte olan, çocuk sahibi ve araştırmaya gönüllü 85 kadın dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, psikolojik dayanıklılık düzeylerini ölçmek için“Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”; sosyo-demografik verileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Ölçme araçlarından elde edilen veriler SPSS 22.0 programına aktarılmış, araştırmada öne sürülen hipotezleri test etmek için ilk olarak dağılımın normal dağılıp dağılmadığı değerlendirilmiş, normal dağıldığı kanaatine varılınca t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Boşanma sürecinde olan kadınların psikolojik dayanıklılık düzeylerinin bazı değişkenkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığının incelendiği bu araştırmada ulaşılan ilk bulgu, boşanma sürecinde olan kadınların psikolojik dayanıklılık ölçeğinden aldıkları toplam puanların, yaş, çalışma durumu, gelir durumu, çocuk sahibi olma, aile ile birlikte yaşama gibi değişkenler açısından farklılaşmadığı, eğitim durumu değişkeni açısından farklılaşmadığı sonucuna varılmıştır. Bunun yanında Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği alt boyutlarına bakıldığında ise; iş durumu, kiminle ikamet ettiği ve geçimini kimin sağladığı değişkenlerine göre tüm alt boyutlarda anlamlı bir farklılığın bulunmadığı; ancak katılımcıların yaşlarının yapısal stil ve sosyal yeterlik alt boyutlarında; eğitim durumunun yapısal stil, sosyal yeterlik ve sosyal kaynaklar alt boyutlarında; gelir durumunun sosyal yeterlik alt boyutunda; son olarak çocuk sayısının sosyal yeterlik alt boyutunda farklılaştığı bulgulanmıştır. Araştırmanın sonucunda boşanma süreci boyunca yeni düzen oluşturma çabasında olan kadınların, bu süreci daha sağlıklı atlatabilmeleri icin, baş etme becerilerini kuvvetlendirmelerinin ve algıladıkları bir sosyal desteğe sahip olmalarının önemli bir faktör olduğu, bu durumun psikolojik dayanıklılık düzeylerine olumlu yansıdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Both quantitative and qualitative increase in divorce, as well asthe studies that are affected by this process, have begun to increase and diversity.This study was carried out to determine whether the psychological resilience of women who are in the precess of divorce is different according to their age, educational status, having children, living with family. The study included 85 women who lived in İzmir, had contetious divore case, had ildren nd were volunred fort he study. In the research, as a data collection tool, in order to measure psychological durability levels a Resilience Scala for Adults and a personal information form developed by the researcher were used to collect socio-demographic data. The data obtained from the measurement tools were transfered to SPSS 22.0 Program. In order to test the hypotheses proposed in the research firstly the distribition is evaluated as mormal distribution, then t test an done-way analysis of varience were used when it was concluded that it was disributed normally.The firs finding in this study that examined whether the psychological resilience levels of women in divorce period differ in terms of some variables, it has been concluded that the total scores of women in the divorce period from the psychological resilience scale do not differ in terms of age, working status, income status, having a child or living together with the family.On the other hand, when the psychological resilience scale sub-dimensions were examined, it was found that there was no significant difference in all sub-dimensions according to the variables of the job sitution, who resided and who provided the livelihood-however, it was found that in the subdimensions of structural style and social competence of the participants' ages, the status of education in the sub-dimension and the number of children differed in the social competence sub-dimension. As a result of the study, it is concluded that women who are trying to create aa new order during the divorce period have an important factor to strengten their coping skills and have a social support to perceive this process in a more healthy way, and this situation reflects the phychological resilience levels positively.