Albert Camus felsefesinde uyumsuzluk ve intihar
Absurd and suicide in philosophy of Albert Camus
- Tez No: 569406
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE ÇELİKKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Albert Camus, Varoluşçuluk, Uyumsuzluk, Yabancılaşma, İntihar, Başkaldırı, Ölüm, Tanrı, Sanat, Albert Camus, Existentialism, Absurd, Alienation, Suicide, Rebellion, Death, God, Art
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmamızda, Albert Camus felsefesinde uyumsuzluk ve uyumsuzluğun ortaya çıkardığı intihar sorunu üzerinde inceleme yapılmış olup, intihar tarihsel gelişimiyle birlikte ele alınarak sorunun kapsamlı bir şekilde ifade edilmesi amaçlanmıştır. Albert Camus eserlerinde“uyumsuzluk”,“yabancılaşma”, bunlara paralel olarak“intihar”ve“başkaldırı”kavramları oldukça önemlidir. Geleneksel felsefeyi birey yaşamını göz ardı ettiği için eleştiren Albert Camus, modern insanın varoluş problemleri üzerinde durarak bu problemlere yönelik çözüm yolları aramıştır. Albert Camus felsefesi“uyumsuzluk”ve“başkaldırı”olmak üzere iki aşamadan oluşur. İlk aşamada uyumsuzluğu bütün yönleriyle ele alan Albert Camus'ye göre uyumsuzluğun bilincine varan birey iki seçenekle karşılaşır: felsefi intihar ve fiziksel intihar. Uyumsuzluğun iki temel öğesi olan evreni ve bilinci ortadan kaldırdığı için her iki seçeneği de reddeden Albert Camus, uyumsuzluğa karşı başkaldırı çözümünü önerir. İkinci aşamada bir başkaldırı felsefesi geliştiren Albert Camus, denemelerinde kavramsal olarak ele aldığı konuları, romanlarında günlük yaşam örnekleriyle ilişkilendirerek olumlu ve olumsuz başkaldırı örnekleri sunar.
Özet (Çeviri)
In this study, absurd and the problem of suicide caused by absurd in Albert Camus philosophy were exammed and it is aimed to express suicide with its historical development in a compherensive way. In the works of Albert Camus,“absurd”and“alienation”, parallel to these, the concepts of“suicide”and“rebellion”are very important. Albert Camus, who criticized traditional philosophy for ignoring individual life sought solutions to the problems of existence of modern man by focusing on these problems. Albert Camus philosophy consists of two stages:“Absurd”and“Rebellion”. According to Albert Camus, who handled all aspects of absurd in the first stage, the individual who reaches the consciousness of absurd encounters two options; philosophical suicide and physical suicide. Albert Camus, who rejected both options because thet eliminated the two main elements of absurd, the universe and consciousness suggests rebellion solution gainst absurd. Albert Camus, who developed a philosophy of rebellion by associating the conceptual issues in his essays with daily life examples in his novels.