Marc Zakharovich Chagall'ın figüratif kompozisyonları
Marc Zakharovich Chagall figurative compositions i̇n surrealism
  1. Tez No: 569480
  2. Yazar: SEREN MATARACI
  3. Danışmanlar: PROF. MANSUR CAFEROV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Marc Chagall, Rus Resim Sanatı, Sürrealizm, Figüratif Kompozisyonlar, Marc Chagall, Russian Painting, Surrealism, Figurative Composition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
20. yüzyıl sanatçısı Yahudi kökenli Fransız sürrealist ressam Marc Chagall, Vitebsk kentinde yaşamına başlamıştır. Marc Chagall, I. Dünya Savaşı öncesinde Paris'te avangart akımlara dahil olmuştur. Chagall, 1917'deki Rus Devrimi'nde aktif rol almış, Sovyet Kültür Bakanlığı, sanatçıya Vitebsk bölgesinden sorumlu görevli ünvanını vermiştir. Chagall, "Vitebsk Modern Sanatlar Müzesi ve Sanat Okulu'nu kurmasına rağmen, bir süre sonra Sovyet sisteminin politikalarına katlanamamaya başlamıştır. O ve eşi Bella Rosenfeld, önce 1920 yılında Moskova'ya taşınmışlar, ardından 1923'te ise Paris'e geri dönmüşlerdir. Bu dönemde, Chagall'ın orijinali Rusça yazdığı anıları, İbranice ve eşi Bella'nın çevirisiyle Fransızca yayınlanmıştır. Aynı günlerde, İbranice makaleler, şiirler ve denemeler de yazmıştır. 1937 yılında ise Fransa vatandaşlığına geçmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında, Nazi askerlerinin Fransa'yı işgal etmesi ve Yahudileri sürmesi sırasında, Chagall Paris'ten kaçarak Marsilya'ya gitmiştir. Oradan da ABD'li gazeteci Varian Fry'ın yardımıyla önce İspanya ve Portekiz'e geçmiş ve 1941 yılında ise Chagall Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşmiştir. 2 Eylül 1944'te, Chagall'ın eşi Bella, hayatını kaybetmiştir. İki sene sonra, Avrupa'ya dönen Marc Chagall, 1949'tan itibaren Fransa'nın güneyinde Provence'da çalışmaya başlamıştır. Marc Chagall tuallerindeki konuları metaforik açıklamalarla düşlerin buluşmasıdır. Paris'te kaldığı yıllarda görkemli şehir yaşamının etkisiyle tablolarında güçlü ve açık renkler kullanarak dünyayı bir düşler ülkesine gibi tasvir etmiştir. Marc Chagall'ın sürrealizmde figüratif eserleri incelenmiştir. Chagall'ın eserlerinde Rus folkloru, Yahudi gelenekleri, güncel yaşam, aşk ve mutluluktan uçan sevgililer ana temaları arasındadır. Araştırma niteliksel (qualitative)bir çalışma olmakla birlikte genelinde tümevarım yaklaşımı esas alınmıştır. Araştırma verilerinin toplanması için, nitel veri toplama yöntemlerinden belgesel kaynak derlemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma literatür taraması yapılarak toplanan kaynaklarla desteklenmiştir. 20. Yüzyıl Rus Resim Sanatı'nın öncüsü olan Marc Zakharovich Chagall'ın Sürrealizmde Figüratif kompozisyonları adlı araştırmada ki amaç; günümüze kadar gelmiş olan figüratif eserlerinin derlenmesi ve geniş bilgi sahibi olmak isteyenlere kaynak oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
20th century French surrealist painter Chagall, of Jewish origin, began his career in Vitebsk. Marc Chagall, before the World War I, was involved in avant-garde movements in Paris. Chagall took an active role in the Russian Revolution in 1917, and the Soviet Ministry of Culture gave the artist the title of responsible officer in charge of the Vitebskregion. Although Chagall founded the Vitebsk Museum of Modern Art and the school of art, after a while he was unable to endure the policies of the Soviet system. During this period, Chagall's memories which he wrote orijinally in Russian were published in Hebrew and then French with his wife Bella's translation. In those days, he wrote articles, poems and also essays in Hebrew. In 1937, he became a French citizen. During the Second World War, Chagall fled Paris and went to Marseilles because of the Nazi occupation of France and deportation of Jews. From there, with the help of American journalist Varian Fry, he moved to Spain and Portugal and settled in the United States in 1941. On September 2, 1944, Chagall's wife, Bella, died. Two years later Marc Chagall returned to Europe and started working in Provence, south of France in 1949. Marc Chagall's subjects are metaphorical explanations of dreams. Because he was under the influence of glorious city life during his years in Paris he depicted the world like a land of dreams by using strong and bright colours in his paintings. Marc Chagall's figurative work in Surrealism was studied. Russian folklore, Jewish traditions, current life, love and the happiness of flying lovers are among the main themes of Chagall's works. Although the study was qualitative, it was based on the induction approach overall. For the collection of research data, a documentary resource collection method was used from qualitative data collection methods. The research is supported by the resources collected through the literature survey. 20. Marc Zakarovich Chagall, the pioneer of the Russian painting of the century, aims to examine 'figurative compositions in Surrealism'. The aim of this course is to create a resource for those who want to compile figurative works and have a wide knowledge.