Feniramidol HCL'in farmasötik preparatlarda hplc ile tayini
Determination of pheniramidol HCL in pharmaceutical preparations by HPLC
- Tez No: 569492
 - Danışmanlar: PROF. DR. ARMAĞAN ÖNAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Feniramidol HCl, Miktar Tayini, HPLC, Validasyon, Farmasötik Preparat, Phenyramidole HCl, Quantification, HPLC, Validation, Pharmaceutical Preparation
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 61
Özet
Gökhan Bayrak (2019). Feniramidol HCl'in farmasötik preparatlarda HPLC ile tayini, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Analitik Kimya ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Bu tez çalışması kapsamında feniramidol hidroklorürün farmasötik preparatlarda tayini için yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi kullanılarak bir miktar tayini metodu geliştirilmiş ve geliştirilen metodun validasyonu başarı ile tamamlanmıştır. Kromatografik ayırmalar, C18 kolonda hareketli faz olarak metanol: su (%0,1 Trifloroasetik asit) (40:60, h/h) kullanımıyla, 1.0 mL/dak. akış hızında, 310 nm dalga boyunda gerçekleştirilmiştir. Doğrusal aralık 80 – 120 mcg/ml arasında bulunmuş, tayin edebilme sınırı (LOD) ve gözlenebilme sınırı (LOD) sırasıyla 1.65 mcg/mL ve 5.50 mcg/mL elde edilmiştir. Günler arası tekrarlanabilirlik sırasıyla %98,66 ve %98,63 olarak bulunmuştur. Tabletlerden geri kazanım değeri %100,9'dur. Geliştirilen bu metot ilaç etken maddesinin farmasötik preparatlardaki tayinine başarıyla uygulanmış ve ilaç sanayinde rutin analizlere kolaylıkla uygulanabilir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Within scope of this thesis, a quantitative method has been developed by using high performance liquid chromatography method for the determination of phenyramidole hydrochloride in pharmaceutical preparations and method was validated. Chromatographic separations were carried out using methanol: water (0.1% Trifluoroacetic acid) (40:60, v / v) as the mobile phase in the C18 column, 1.0 mL / min. at a flow rate and wavelength of 310 nm. The linear range was established between 80 – 120 mcg/mL, limit of quantitation (LOQ) and limit of detection have been obtained as 1.65 mcg/mL and 5.50 mcg/mL. Day to day repeatability was obtained as 98.66% and 98.63%, respectively. The recovery value from the tablets is 100.94%. This method has been successfully applied for the determination of the drug substance in the pharmaceutical preparations and it is easily applicable to routine analyzes in the pharmaceutical industry.