Entegre raporlama içerik öğeleri ile kurumsal yönetim ilkeleri arasındaki ilişki, Türkiye örneği
The relationship between integrated reporting contents and corporate governance principles, the case of Turkey
  1. Tez No: 569536
  2. Yazar: YALDA HAMRAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN NESRİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entegre Raporlama, Kurumsal Yönetim, Sürdürülebilirlik, Değer Yaratmak, Integrated reporting, Corporate governance, Sustainability, Creating value
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kurumsal Raporlama, dünya çapında çok önemli bir kavram haline gelmiştir. İşletmelerin büyümesi ve paydaşlarını bilgilendirme sorumluluğu her geçen gün daha standart hale gelmektedir. Geçmişte ve günümüzde kurumlar tarafından çeşitli başlıklar altında değişik raporlar yayımlanmaktadır. Son zamanlarda Kurumsal Raporlamada yeni ve geniş kapsamlı tümleşik raporlama olarak Entegre Raporlama dünyada tartışılmakta ve yayımlanmaktadır. Entegre Raporlama, Finansal, Sürüdürülebilirlik ve Kurumsal Yönetim Raporlarını tek rapor başlığı altında öz ve bağlantılı bir şekilde kuruluşun değer yaratması ile ilgili bilgiyi; Finansal, Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yönetim Raporlarını tek başlık altında öz ve bağlantılı bir şekilde sunmaktadır. Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi 2010 yılında kurulmuş ve Entegre Raporlama Çerçevesi 2013 yılında Entegre Raporlama yapacak firmalar için bir çerçeve olarak yayımlanmıştır. Etkin bir Kurumsal Yönetime sahip olan firmalar ortaya çıkan yeniliklerin benimsenmesinde daha fazla etkili olabilemektedir. Kurumsal Yönetimin, Entegre Düşünce ve Raporlama sürecini desteklediği bilinmektedir. Bu çalışma ile Türkiye'deki Kurumsal Yönetimde öncül olan ve BIST Kurumsal Yönetim Endeksinde yer alan Firmaların 2017 yılı faaliyet raporlarının, Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesine uygunluk derecesini kukla değişkenle belirlenmiştir. Entegre Rapor İçerik Öğeleri ve Kurumsal Yönetim ilkeleri arasındaki ilişki korelasyon analizi yapılarak incelenmiştir ve aralarında zayıf pozitif korelasyon ilişkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Uygulamanın ikinci kısmında BIST Kurumsal Yönetim Endeksinde yer alan Firmaların 2017 yılı faaliyet raporlarının, 2016 yılına göre; ne kadar Entegre Rapor Çerçevesine hazırlığındaki artışı ortaya koymak için, 2017 yılında Dr. Filiz Yüksel tarafından yapılan araştırma ile karşılaştırılarak, aralarındaki fark ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, BIST Kurumsal Yönetim Endeksin'de yer alan firmaların 2017 yılı faaliyet raporları, 2016 yılına göre Entegre Rapor yayımlamaya daha hazır oldukları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Corporate reporting has became an important concept worldwide and is constantly being discussed. Business growth and the responsibilitiy to inform stakeholders are becoming more standardized and more comprehensive. In the past and today various kinds of corporate reports are published by various institutions. Financial reports, Sustainability reports and Corporate Governance reports have been published for many years by institutions. Recently, Integrated Reporting is discussed and published in the world as a new and comprehensive report in Corporate Reporting. Integrated reporting provides financial, sustainability and corporate governance reports information about the organization's value creation under the name of a single report. The International Integrated Reporting Council was established in 2010 and the Integrated Reporting Framework was published in 2013 as a framework for the companies that published Integrated Reporting. Companies with an effective Corporate Governance are said to be more effective in the adoption and innovation of emerging innovations. It is known that Corporate Governance supports the process of integrated thought and reporting. With this study, the percentage of similarity of BIST Corporate Governance Index's companies 2017's annual reports to International Integrated Reporting Framework is determined. The relationship between Integrated Report Content Elements and Corporate Governance principles was analyzed by correlation. As result there was a weak positive correlation between them. In the second part of the application, the 2017 annual reports of the Companies included in the BIST Corporate Governance Index, compared to research done by Dr. Filiz Yüksel in 2017; to show how much of the preparation of the Integrated Report Framework has increased compared to 2016. As a result of the analysis, it is revealed that the companies in the BIST Corporate Governance Index in the year of 2017 are more ready to publish Integrated Reports than in 2016.