Rîtên derbasiyê li herêma Sêwregê
Siverek bölgesindeki geçiş ritleri
  1. Tez No: 569691
  2. Yazar: MESUT CANDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Siverek, Örf ve Adet, Rit, Kültür, Toplum, Sêwreg, Traditions and Customs, Rite, Culture, Society
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Siverek geçmişten günümüze bölgedeki özel bir yerdir. Siverek'in önemi ve özelliği onun tarih, coğrafya ve kültüründen gelmektedir. Siverek birçok kadim medeniyetin yurdu olmuş ve bünyesinde birçok din ve mezhebi barındırmıştır. Siverek topraklarında birbirinden farklı halklar barış içerisinde yaşamış ve örf ve adetlerin oluşumunda bu halkların etkileri olmuştur. Maalesef böyle önemli ve özel bir yer üzerine akedemik çalışmalar fazlaca yapılmamış, yapılan çalışmalar da genellikle Türkçe yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı Kürt diliyle bu boşluğu doldurmaktır. Bu çalışma Siverek yöresindeki geçiş ritüelleri üzerinedir. Bu çalışmayla geçiş ritüelleri etrafında kümelenen örf ve adetlerin derlenmesi, gelecek kuşaklara aktarılması ve Siverek'in bölgedeki kendine has kültürünün ortaya çıkarılması istenmiştir. Bu amaca ulaşmak için Siverek merkez ve 11 köyünde alan çalışması yapılmıştır. Elde edilen bilgilere göre geçiş ritleri etrafında kümelenen örf ve adetler konularına göre sınıflandırılıp değerlendirilmiştir. Bu çalışma sonucunda ritlerin rol ve fonksiyonlarının hem ferd hem de toplum üzerinde etkili oldukları görülmüştür. Bu örf ve adetler sayesinde toplumun üyelerinin aitlik duygularıyla birbirine bağlandıkları ve bunun da toplumu bir arada tuttuğu görülmüştür. Siverek halkı da bu aitlik duygularıyla Kürt toplumu içerisinde özel bir yerdedir.
Özet (Çeviri)
Sêwreg has a special place in the region from the past until today. The importance and speciality of Sêwreg comes from its history, geography and culture. Sêwreg has been a host for many ancient civilizations and has contained in itself many religions and sects. In the land of Sêwreg people of different origins has lived together in peace and they have affected the existence of traditions and customs. There are traces and colours of many religions, people and civilizations in the background of each tradition and custom. Unfortunately there are not enough academic studies about such a special and important place and the existent studies are mostly in Turkish language. The aim of this study is to fill the gap of the studies in Kurdish Kurmanji. The study is about the rites of passage in the region of Sêwreg. With this study we wanted to collect traditions and customs which belong to the rites of passage category, to transfer them to the new generations and to make known the special culture of Sêwreg among the region. In order to succeed this aim, in Sêwreg city center and in its 11 villages field works were carried out. In accordance with obtained data, the traditions and customs belonging to the rites of passage were classified in terms of their subjects and were analysed. As a result of this study, it was seen that the function and roles of rites have an impact both on the individuals and on the society. It was observed that, due to these traditions and customs members of the society are attached to each other with the sense of belonging and this fact unites the society. People of Sêwreg, with this sense of belonging, have a unique place in the Kurdish society.