Aronya (aronia melanocarpa (michx.) elliott)'nın in vitro koşullarda mikroçoğaltımı ve kültüre alınması
Mi̇cropropagati̇on and culture of aroni̇a (aronia melanocarpa (michx.) elliott) under i̇n vi̇tro condi̇ti̇ons
  1. Tez No: 569696
  2. Yazar: İLKNUR ESKİMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroçoğaltım, BAP, GA3, Aronya. 2019, 56 sayfa Kullanılan ortamlar incelendiğinde eksplant başına bitki sayısı (4, 56 adet/eksplant), sürgün boyu (20, 25 mm/eksplant) ve boğum sayısı (4, Micropropagation, BAP, GA3, Aronia 2019, 59 pages As a result of the data obtained, it is thought that the effect of different combinations should be examined together, not a single growth regulator
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Bu çalışmada, farklı büyüme düzenleyici madde kombinasyonlarının Aronya'nın (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) mikroçoğaltımı üzerine etkileri araştırılmıştır. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesine ait olan üretim parselinde bulunan sürgün uçları, bitki rejenerasyonu için BAP, IBA ve GA3 içeren 5 farklı ortamda kültüre alınırken, köklendirme ortamı olarak 5 farklı IBA konsantrasyonu denenmiştir. Araştırmada sürgün oluşturan eksplant sayısı (SOES), eksplant başına bitki sayısı (EBBS), sürgün boyu (SB), vitrifikasyon oranı (VO), boğum sayısı (BS), köklenme oranı (KO), sürgün başına kök sayısı (SBKS) ve kök uzunluğu (KU) gibi parametreler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study the effects of different combinations of growth regulators on micropropagation of Aronia (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) were investigated. The shoot tips in the production parcel of Isparta University of Applied Sciences, Faculty of Agricultural Sciences and Technologies were taken and planted in 5 different rejeneration and 5 different rooting environments. In this study the number of shoots, number of plants per explant, shoot length, vitrification percentage, number of nodes, rooting rate, number of roots per shoot and root length parameters were investigated.