Afghanistan – Pakistan relation and its implication on regional geopolitics
Afganistan - Pakistan ilişkileri ve bölgesel jeopolitiğe etkisi
- Tez No: 569719
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ KATMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Pakistan, Afganistan, 9 Eylül Olayları, bölgesel jeopolitika, Pakistan, Afghanistan, 9/11 incidence, regional geopolitics
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, 9 Eylül Olayı sonrası Pakistan ve Afganistan ilişkilerini incelemekte, iki tarafın da endişe verici faaliyetlerinin sebeplerine inmeye çalışmaktadır. Ayrıca çalışma Pakistan'ın şu anki stratejik konumunu güçlendirmeyi hedefler. Siyasi yönleri ve dış ortamları bakımından her iki ülke de tartışmanın konusudur. Buna ilaveten Pakistan – Afganistan ilişkilerindeki İran, Çin, Rusya, Hindistan ve Orta Asya ülkeleri gibi bölgesel aktörlerin etkisi de ele alacaktır. Tezin önemli sorusu ise Pakistan ve Afganistan'ın gelecekte istikrarlı ve sağlıklı ilişkiler yürütüp yürütemeyeceğidir. Bu çalışma, bu ikili ilişkiye farklı uluslararası aktörlerin katılımını, temel zorlukları, literatür taramasını, tarihsel bakış açısını ele alması bakımından analitiktir. Araştırmacı bu araştırmayı yürütürken ikincil verilerden yararlanmıştır. İkincil kaynaklar ise dergiler, makaleler, web siteleri ve akademik yayınlardan oluşmaktadır. Jeostratejik bir alanda Afganistan'ın varlığı yabancı devletlerin dikkatini çekmiş ve bu devletleri müdahil olmaları ve farklı süreçlerde etkin rol oynamaları hususunda etkilemiştir. Buna ilaveten, Afganistan'ın ekonomik olarak bağımlı bir devlet olması da bu müdahaleyi kolaylaştırmıştır. Afganistan ve Pakistan arasında barışçıl ve dostça ilişkilerin inşasında, diğer aktörlerin müdahil olmaları önemlidir. Ancak bu aktörler bu konuda başarılı olmadığı için söz konusu bölgede istikrarsızlık ve huzursuzluk devam etmektedir. Pakistan'ın hamleleri Afganistan'la olan ilişkilerini tehlikeye sokmakta ve bu durum istikrarlı, sağlıklı bir ilişkinin yürütülmesi için çok daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu sebeple araştırmacı alternatif hipotezleri reddetmiş ve sıfır hipotezle çalışma sürdürmüştür. Gelecekte Afganistan ve Pakistan ilişkilerinin istikrarlı ve sağlıklı olacağını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The research aimed to investigate the relationship between Pakistan and Afghanistan after the 9/11 incident. The present study is making a serious effort to identify the root causes of this apprehensive movement of bilateralism. The research also aims at developing a strategic position for Pakistan in the current state of affairs. The political aspects and external environment for both countries are discussed in the research. In addition, the research is also looking forward to analyzing the impact of other regional actors including Iran, China, Russia, India and Central Asian nations on Pakistan and Afghanistan relationship. Moreover, the important question of the thesis is if the relationship between Pakistan and Afghanistan will maintain a stable and healthy relationship in near future. The research is more analytical as it involves the historical perspectives, literature review, main challenges and the involvement of different international players in this bilateral relation. The researcher collects secondary data to conduct this research. The secondary sources include for the research are the journals, articles, websites, reports, websites and scholarly publications. The existence of Afghanistan in a geo-strategic location attracted the foreign countries and they intervened and influenced during several periods. In addition, the economic dependence of the country also made it easier for foreign countries to intervene in different matters of Afghanistan. For establishing a peaceful and friendly relationship between the two countries, it is crucial for the important players to get involved to show their honest interest. However, the foreign players are not successful in doing so which resulted in volatility and disorder in the whole region. The actions from Pakistan jeopardized the relationship with Afghanistan and it can be concluded that there is a long way to maintain healthy and stable relationship with each other. Therefore, the researcher rejects the alternative hypothesis and accepts the null hypothesis. We can say that Afghanistan and Pakistan will not maintain a stable and healthy relationship in near future.