Sosyal inovasyonun kurumsal imaja etkisi
The effect of social innovation on corporate image
  1. Tez No: 569733
  2. Yazar: ÜMMÜ ÖZLEM ÇERÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR CANÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İmaj, Kurumsal İmaj, İnovasyon, Sosyal İnovasyon, Kurumsal Sosyal İnovasyon, Image, Corporate Image, Innovation, Social Innovation, Corporate Social Innovation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Kişisel tecrübeler, duyumlar, reklamlar gibi yollarla doğrudan veya dolaylı temaslar sonucu bireylerin zihinlerinde bir kurumla ilgili oluşmuş izlenimler bütünü olan kurumsal imaj, ürün ve hizmetlerin farklı kalite seviyelerinde pek çok türünün bulunabilir olduğu, yaygınlaştığı günümüz rekabet ortamında rakiplerinden farklılaşmak isteyen, tercih edilebilirliğini arttırmak isteyen kurumlar için hayati önem taşımaktadır. İletişim olanak ve ortamlarının değişmesiyle insanlar sadece yerel imkân ve sorunlardan haberdar olmakla kalmayıp dünyanın her yerinden bilgiye maruz kalmaktadır. Toplumsal bilincin artmasıyla kurumlardan ürün ve hizmet temininden daha fazlası beklenir olmuş, imaj geliştirmek isteyen kurumlardan daha sosyal sorumlu olmaları talep edilmiştir. Nihayetinde sosyal sorumluluk uygulamalarının da yetersiz kaldığını gözlemleyen kurumlar daha kalıcı ve yenilikçi çözümler üretmeye yönelerek sosyal inovasyonları iş akışlarına dâhil etmeye başlamışlardır. Sosyal inovasyonun kurumsal imaja etkisini ölçmek üzere gerçekleştirilen bu çalışmada öncelikle bir sosyal inovasyon ölçeği geliştirilmeye çalışılmış sonrasında Mersin ili Silifke ilçesinde 650 kişiyle yüz yüze anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS kullanılarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda literatürdeki pek çok çalışmaya benzer olarak görsel kimlik faktörü, iletişim faktörü, kalite faktörü ve sosyal sorumluluk faktörlerinin etkisi gözlemlenmiş sosyal inovasyonun da beşinci bir faktör olarak ayrıldığı ve kurumsal imajı olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Corporate image ,the impressions in the minds of individuals as a result of direct or indirect contacts through personal experiences, sensations and advertisements, is of vital importance for organizations that want to differentiate themselves from their competitors in today's competitive environment where many types of products and services can be found at different quality levels. With the change of communication possibilities and environments, people are not only aware of local opportunities and problems, but are also exposed to information from all over the world. With the increase of social consciousness, more than the supply of products and services are expected from the institutions and the institutions that want to develop the image are asked to be more socially responsible. In the end, the institutions observing that social responsibility practices are insufficient have started to incorporate social innovations into their workflows in order to produce more permanent and innovative solutions. In order to measure the impact of social innovation on the corporate image, a social innovation scale has been developed. Then, in Silifke district of Mersin province, data was collected by face to face survey method with 650 people. The data were analyzed and interpreted using SPSS. As a result of the study, similar to many studies in the literature, visual identity factor, communication factor, quality factor and social responsibility factors were observed. It is determined that social innovation is divided as a fifth factor and positively affects the corporate image.