Kars'ta çalışan hemşirelerin premenstrual dönem belirtileri ile somatizasyona yatkınlık arasındaki ilişki
The relation between symptoms of premenstrual term of nurses who work in Kars and predisposition to somatization.
  1. Tez No: 569746
  2. Yazar: AYŞE GÜL GELİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA ELİŞ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Nursing, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Premenstrual Sendrom, Somatizasyon, Sağlık Eğitimi, Premenstrual Syndrom, Somatization, Health Training
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırma, Kars'ta çalışan hemşirelerin premenstrual dönem belirtileri ile somatizasyona yatkınlıkları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Nisan 2016 – Nisan 2017 tarihleri arasında Kars Kafkas Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 108 hemşire oluşturmuştur. Evrenden örneklem seçimine gidilmemiş, çalışma kriterlerine uygun ve anketin uygulandığı tarihte hastanede bulunan araştırmaya gönüllü 87 hemşire çalışmaya alınmıştır. Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından literatür taraması sonucu geliştirilen anket formu, premenstrual sendrom ölçeği ve somatizasyon ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler (ortalama, standart sapma, minimum, maksimum), kategorik değişkenler için sıklıklar (sayı, yüzde), t testi, Mann Whitney U, Pearson Korelasyon, Kruskal Wallis analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan kişilerin yaş ortalaması 23,29±5,939 iken en küçük yaştaki kişi 17, en büyük kişi ise 49 yaşındadır. Çalışmaya katılan kişilerin Premenstrual Sendrom düzeyi 124,80±42,969'dur. Somatizasyon düzeyleri ise 14,49±5,471'dir. Somatizasyon skoru en düşük olan kişinin 5, en yüksek olan kişinin ise 27'dir. Somatizasyon ölçeğinden alınan puanların 33'e yaklaşması“Somatizasyon Bozukluğu”nu işaret eder. Uygulanan korelasyon analizi sonucunda Somatizayon ile Premenstrual Sendrom arasında %49'luk pozitif yönlü ilişki bulunmaktadır. Sonuç: Araştırmanın sonucu olarak Premenstrual Sendrom ve Somatizasyon arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Premenstrual Sendrom yaşayan kadınların günlük ve iş yaşantısının negatif yönde etkilendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research is conducted to determine the relation between symptoms of premenstrual term of nurses who work in Kars and predisposition to somatization. Material ve Method: This is a cross-sectional research. The population of this research are consisted of 108 nurses who work in Kars Kafkas University Training and Research Hospital during April 2016-April 2017. Any sample from population is not selected however 87 nurses who are proper for study criterias and present at the time of research participated voluntarily. During data collection Survey Form which developed as a result of literature review, premenstrual syndrome scale and somatization scale are used by researcher. Descriptive statistics (average, standard deviation, minimum, maximum), frequencies for categorical variables (score, percentage), t test, Mann Whitney U, Pearson Corelation, Kruskal-Wallis test are used while data evaluation. Results: While the average age of participants is 23,29±5,939 the youngest participant is 17, the oldest participant is 49 years old. The level of Premenstrual Syndrom of the participants 124,80±42,969. Somatization level is 14,49±5,471. The lowest score of somatization of the participants is 5, the highest score is 27. When the scores that gain from Somatization scale approach 33, it signes Somatization Disorder. It is found 49% positive way relation between Somatization and Premenstrual Syndrom as a result of corelation analysis applied. Conclusion: As a result of research it is determined that there is a signicifant relation between Premenstrual Syndrom and Somatization. It is detected that women who has Premenstrual Syndrom are negatively affected in daily and working life.