Süreçteki değişkenliğin belirlenmesinde yapay sinir ağlarının kullanılması
The Use of artificial neural networks in determination of process variation
  1. Tez No: 56988
  2. Yazar: İNCİ DEDEAKAYOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİMETULLAH BURNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağlan Shewhart Kontrol Grafikleri Geriyayılım Algoritması, Artificial Neural Networks Shewhart Control Charts Backpropagation Algorithm
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET İstatistiksel süreç kontrolünün ürün kalitesini geliştirerek firmaya büyük kazançlar sağladığı bilinmektedir. Kontrol grafikleri, üretim süreçlerinde sürecin kontrol allında olup olmadığını belirlemek için yaygın olarak kullanılan araçlardır. Çalışmada, geleneksel Shewhart kontrol grafiklerine ek olarak beynin paralel ve dağılımlı işlemesini taklit etmeye çalışan yapay sinir ağlarının istatistiksel süreç kontrolunda kullanımı araştırılmaktadır. Süreçteki bir değişkenliği hemen yakalayabilme, maliyet ve kalite açısından önemlidir. Süreçteki değişkenliğin oluşmasından bunu belirleyinceye kadar geçen zaman ve oluşan maliyet düşünülürse, süreçteki sapmayı doğru ve çabuk bir şekilde tanımlama, üretim süreçleri için büyük önem taşımaktadır. İstatistiksel tekniklerin yanısıra bütün süreçlerin başarılı bir şekilde yapay sinir ağlan ile teşhis edilebileceği ve modellenebileceğinden hareketle, çalışmada, istatistiksel süreç kontrolunda yapay sinir ağlarının kullanılabilirliğinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, süreçteki sapmaların belirlenmesinde kullanılmak üzere bir model geliştirilmiştir. Model, ortalama ve/veya varyanstaki sapmaların belirlenmesinde kullanılan iki sinir ağı içermektedir. Sinir ağlan ile kontrol grafiklerinin performansı karşılaştırdıktan sonra elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY It's known that statistical process control provides a large gain in the quality of product. Control charts are tools that commonly used in production environments to determine whether a process in control or not. In this study, in addition to traditional Shewhart Control Charts, artificial neural networks which attempt to emulate the massively parallel and distributed processing of brain are being examined for use in statistical process control. The determining of variability in process is very important for the quality and cost. When the time between the occurance of a variation and determining of it and cost are considered, determining the variation correctly and quickly is very important for production processes. All processes can be diagnosed and modelled succesfully by neural networks, in addition to statistical techniques in study purposed to show that artificial neural networks can be used in statistical process control. By this aim, one model is developed for determining of shifts in process. The model includes two neural networks used to determine shifts in process mean and/or variance. The performances of neural networks and control charts are compared, then the results obtained are evaluated.