İtalyan diplomatik belgelerine göre I. Dünya Savaşı'nda İtalya –Arnavutluk ilişkileri (1914 – 1918)
Italy-Albania relations in World War I according to italian diplomatic documents (1914 – 1918)
- Tez No: 569893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KAMİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İtalya-Arnavutluk İlişkileri, Dış İşleri Bakanlığı Belgeleri, I. Dünya Savaşı, Italy-Albania Relations, Foreign Ministry Documents, World War I
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Kültür Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Roma İmparatorluğunun yıkılmasıyla, Orta Asya'dan göç eden Germen ve Slav kavimlerin etkisiyle Avrupa'da siyasi yapılanma bozulmuştur. Özellikle İtalya yarımadası ve Orta Avrupa'da birçok küçük devletler ortaya çıkmıştır. Roma İmparatorluğu gibi olmasa da Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, Avusturya İmparatorluğu, Fransa İmparatorluğu gibi imparatorluklar da kurulmuştur. Ancak 1789 Fransız İhtilalinden sonra milliyetçilik akımlarının etkisiyle ulusallaşma başlamış ve İtalyan Birliği ve Alman Birliği sağlanarak İtalya Krallığı ve Alman İmparatorluğu kurulmuştur. Balkanlar da ise Bizans'ın dağılışından sonra Osmanlı İmparatorluğu bu bölgede etkin olmuştur. Ancak milliyetçilik akımları ve din farklılıkları Balkanlarda da ayaklanmalara ve ulus devlet yapılanmalarına yol açmıştır. Avrupa'nın büyük devletlerinin kışkırtması ve Osmanlı İmparatorluğunun zayıflamasıyla, egemenliği altındaki Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ, Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan, Romanya kendi devletlerini kurmuşlardır. Bu süreçte devletler arasında çeşitli savaşlar ve antlaşmalar yapılmıştır. En büyüğü ve etkilisi de I. Dünya Savaşı olmuştur. Arnavutluk hemen hemen en son kurulan devlet olmuş, İtalya, Yunanistan, Sırbistan, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Alman İmparatorluğu bu topraklar üzerinde çok etkili olmuştur. Yakınlığı dolayısıyla İtalya-Arnavutluk ilişkileri her zaman var olmuş ve Arnavutluk üzerinde İtalyan etkisi her zaman hissedilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the collapse of the Roman Empire, with the influence of the Germanic and Slavic tribes migrating from Central Asia, the political structure in Europe deteriorated. Many small states have emerged especially in the peninsula and central Europe. Empires like the Roman Empire, the Empire of Austria, the Empire of France and the Empire of France were founded, though not as Roman Empire. However, after the French revolution of 1789, nationalization began with the influence of nationalism and the Italian Kingdom and the German Empire were established by the Italian Union and the German Union. After the collapse of the Byzantine Empire in the Balkans, the Ottoman Empire became active in this region. However, the currents of nationalism and religion have led to revolts and structures of the national state in the Balkans. With the provocation of the great European states and the weakening of the Ottoman Empire, Serbia, Albania, Montenegro, Bulgaria, Macedonia, Greece and Romania under the sovereignty of the Ottoman Empire established their status. In this process, various wars and treaties were made between states. The largest and most influential was the First World War. The last state established was Albania, Italy, Greece, Serbia, the Austro-Hungarian empire and the German empire exerted a great influence on these lands. Italy-Albania relations have always existed thanks to its proximity and have had much Italian influence on Albania.